Ponovo postavljene prepreke u Rudaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo postavljene prepreke u Rudaru

ZVEČAN -

Srbi su danas, posle podne, ponovo postavili prepreke na magistralnom putu Priština - Raška, u mestu Rudare kod Zvečana, na severu Kosova i Metohije.

Na ovom magistralnom putu, na par lokacija, Srbi su danas istovarili metarska drva. Saobraćaj nije zaustavljen, ali se obavlja usporeno, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Drva na magistralnom putu su postavljenjena nakon što su u jutrošnjoj akciji vojnici Kfora odatle uklonili velike betonske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << blokove.

Lokalni Srbi ističu da se protive prisustvu kosovskih carinika i pogranične policije na prelazu Jarinje koji se nalazi na ovom putnom pravcu što je i bio povod da još jednom postave prepreke na ovom putu.

Danas ranije Kfor uklonio prepreke

Pripadnici Kfora uklonili su rano jutros betonske prepreke sa magistralnog puta Priština - Raška, u mestu Rudare kod Zvečana.

Akcija pripadnika međunarodnih vojnih snaga na uklanjanju prepreka koje su Srbi ranije postavili na tom magistralnom putu trajala je tri i po sata, javio je Tanjugov izveštač.

Tokom akcije nije bilo incidenata, a prilikom uklanjanja betonskih prepreka svi prilazi Rudaru su bili blokirani. Pripadnici Kfora po uklanjanju prepreka povukli su se u bazu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Tokom akcije uklanjanja prepreka, čule su se sirene za uzbunu u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, a potom su se građani okupili u mestu Rudare.

Srbi su pre nekoliko dana postavili betonske prepreke na magistralnom putu u Rudaru kako bi onemogućili dolazak tim putnim pravcem kosovskim carininima i pograničnoj policiji na prelaz Jarinje, ka Raški.

Milović : Ogromna vojna sila upotrebljena da bi se uklonilo nekoliko betonskih blokova

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je jutrošnja akcija vojnika Kfora u ovoj opštini na severu Kosova klasična demonstracija sile.

Milović je u izjavi Tanjugu rekao da je Kfor jutros više od tri sata držao u blokadi magistralni pravac koji vodi prema Kraljevu i da je ogromna vojna sila upotrebljena da bi se uklonilo nekoliko betonskih blokova.

"Radi se o demonstraciji sile. Ovakve akcije ne doprinose stvaranju poverenja između vojnika Kfora i naših građana, jer su građani tri i po sata bili onemogućeni da se kreću", rekao je Milović.

On je rekao da je jutros na licu mesta razgovarao sa predstavnikom američkog Kfora koji mu je potvrdio da međunarodnim vojnicima niko nije uskratio slobodu kretanja ali da se, kako je rekao, navodno plaše od uspostavljanja novih barikada.

"U svakom slučaju radi se o jednoj, po mom mišljenju, demonstraciji sile vojnika Kfora za kojom nije bilo potrebe", dodao je Milović.

Vulin: Kfor i međunarodna zajednica da se uzdrže od nasilja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pozivao je danas međunarodnu zajednicu i misiju Kfor da pokažu maksimalno strpljenje i uzdržanost od bilo kakvog nasilja, budući da su, kako je rekao, isto strpljenje i uzdržanost nebrojano puta demonstrirali Srbi i srpska država.

Vulin je, nakon što su pripadnici Kfora rano jutros ukolinili barikade koji su Srbi pre nekoliko dana postavili na magistralnom putu Priština - Raška, rekao da nasilje odgovara samo onima koji žele da pregovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine ne zažive, a da postignuti sporazumi propadnu.

"Pozivam i međunarodnu zajednicu i Srbe na maksimalnu uzdržanost i strpljenje", rekao je Vulin u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, da bi bilo kakav sporazum bio sproveden i bilo kakvi pregovori uspeli, potrebno je da se sa njima složi i srpska zajednica.

"Ona jednostavno mora i da ih sprovede, da živi sa tim možda čak više nego ostali akteri u samom sporazumu. Da bi to bilo moguće mora se obezbediti mogućnost da se Srbi uvere da se ne stvara nikakva granica, da njihovi poslovi neće postati poslovi nekakve druge države, a njihove firme neće morati da budu registrovane u tuđem poreskom i fiskalnom sistemu i da će se stvarno uspostaviti Fond koji će raditi za dobrobit svih koji žive na prostoru KiM", poručio je Vulin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove barikade kod Rudara

Izvor: RTS, 31.Jan.2013

Srbi ponovo postavili prepreke na magistralnom putu Priština - Raška, u mestu Rudare kod Zvečana, nakon što je u tom mestu Kfor rano jutros uklonio betonske barikade...U mestu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu Priština - Raška, Srbi sa severa Kosova i Metohije ponovo su postavili prepreke. ..Na...

Nastavak na RTS...

Na put kod Rudara postavljeni balvani, saobraćaj usporen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jan.2013

Žitelji severnog Kosova istovarili su danas posle podne balvane na isto mesto sa koga su pripadnici Kfora jutros uklonili betonske blokove, zbog kojih je saobraćaj na putu ka Jarinju usporen ali ne i prekinut. Saobraćaj na toj deonici puta odvija se na cik cak, usporeno i kontrolisano, jer kako...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Blokade i deblokade na Kosmetu

Izvor: RTS, 31.Jan.2013

Na severu Kosmeta ponovo blokade i deblokade puta. Kako bi sprečili dolazak kosovskih carinika i pogranične policije do prelaza Jarinje, Srbi su pre nekoliko dana postavili betonske barikade. Kfor ih je jutros uklonio i blokirao most u Rudaru. Građani su popodne, na istom mestu, ponovo postavili prepreke...Rano...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.