Krkobabić: Bogato selo sigurna budućnost

Izvor: Blic, 20.Sep.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Bogato selo sigurna budućnost

U Srbiji je u proteklih pet meseci osnovano 70 novih zadruga, rekao je danas Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća prilikom radne posete Raškom upravnom okrugu.

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar je danas posetio Kraljevo, gde je održao radni sastanak sa predsaatvnicima lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti.

"Veliko je interesovanje za ovaj dugo očekivani projekat. Stiglo je dosta zahteva za sredstva koje je Vlada Srbije odvojila za tu namenu, ali ne traže svi novac, javljaju se za savete, za informacije i praktična iskustva", rekao je Krkobabić, a navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

"Probudili smo srpskog seljaka o čemu govori činjenica da je u proteklih pet meseci u Srbiji osnovano čak 70 novih zadruga", istako je ministar i objasnio kako zadružni sistem treba ponovo da bude generator razvoja srpske poljoprivrede.

On je najavio da će Vlada Srbije u naredne tri godine, učiniti i više za srpsko selo i zadruge, kako bi onome koji živi "na zemlji i od zemlje" skratila put do tržišta i omogućila siguran plasman i zaradu, dodajući da na tom putu ima punu podršku predsednika Republike Srbije.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i gradonačelnik grada Kraljeva Predrag Terzić pozdravili su inicijativu ministra i istakli spremnost lokalne samoupraveda se aktivno uključi.

Podsetili su da Raški okrug ima velike potencijale za prozvodnju i preradu mesa, mleka i voća i da domaćinstva ponovo mogu biti male fabrike.

Simović je pozvao proizvođače i male privrednike Raškog okruga da ozbiljno shvate i spremno dočekaju svaku ovakvu inicijativu Vlade jer bi, kako kaže, hrana i voda u narednom periodu mogli biti potrebni i Evropi i svetu.

Učestvujući na radnom sastanku, saradnik odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Risto Kostov, je poručio da SANU daje snažnu podršku ovom jedinstvenom projektu "spajajući svoje iskustvo sa originalnom idejom ministra Krkobabića".

"Nikada se u istoriji Srbije nije desilo da država ovako direktno stimuliše srpsko selo, ovo je patriotski projekat od državnog značaja", rekao je on.

Raški upravni okrug broji 14 aktivnih zadruga od kojih 11 ostvaruje prihod. Bave se uzgojem, otkupom, izvozom i matičenjem stoke, otkupom i prodajom životinjske kože, proizvodnjom proizvoda od meda i trgovinom.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, direktor Privredne komore Kraljeva Zvonko Tufegčić, predsednik opštine Tutin i Vrnjačka Banja, predsednik Zadružnog saveza Kraljevo, koordinator za poljoprivredu pri Raškom UO, v.d. direktora Regionalne priredne komore u Kraljevu, članovi zadruga i poljoprivrednici.

Ministar je nakon sastanka u mestu Obrva u blizini Kraljeva obišao zadrugu "Zapadna Morava 2008" i domaćinstvo zadrugara đorđa Lišanina, člana poljoprivredne zadruge koji se na svom imanju bavi stočarstvom i povrtarstvom.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.