Fond: Što pre rasvetliti ratne zločine na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond: Što pre rasvetliti ratne zločine na Kosovu

Izvršna direktorka Fond za humanitarno pravo Sandra Orlović pozvala je danas Tužilaštvo za ratne zločine da što pre pokrene istragu o ratnim zločinima na Kosovu koji se dovode u vezu masovnom grobnicom kod Raške u kojoj su pronađena tela 52 ubijena civila.

Rasvetljavanje zločina na Kosovu i otkrivanje odgovornih "mora biti prioritet u procesuiranju ratnih zločina u Srbiji, jer se počinioci zločina i danas nalaze u Srbiji", rekla je ona na predstavljanju dosijea >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Rudnica" o zločinima u četiri sela na Kosovu koji su počinili pripadnici MUP i Vojske Jugoslavije u aprilu i maju 1999.

Sandra Orlović je dodala da je veoma važno da se otkrije ko su ljudi koji su ubijeni, ko je za te zločine odgovoran, ko je i na koji način prevozio i sakrivao tela u masovne grobnice u Srbiji i taj čin okarakterisala kao "produženi zločin prema žrtvama i njihovim porodicama".

Kako je navela, Fond je došao do podataka koji jasno ukazuju da su u zločine počinjene na Kosovu u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu bio sadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ona je navela da i svedočenja preživelih i pisani i javno dostupni dokumenati ukazuju na to da su delovi 37. brigade bili prisutni u četiri sela tokom izvršenja zločina u aprilu i maju 1999. godine.

Sandra Orlović je navela da se iz dokumenata vidi i da su u prevozu i sakrivanju tela nakon zločina učestvovale zvanične institucije i vojni i policijski organi Srbije.

Predstavnica Fonda Milica Kostić kazala je da su se zločini u ta četiri sela na Kosovu odvijali po ustaljenom "principu Vojske Jugoslavije", odnosno da je vojska ulazila u sela rano ujutru, žene i decu proterivala u Albaniju, a muškarce ubijala.

Predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Janković kazala je da tužilaštvo radi na identifikaciji tela pronađenih u masovnoj grobnici i da je to početak predistražnog postupka. Ona je dodala da je cilj tužilaštva da se otkriju odgovorni za ove zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u maju 2010. godine otkrilo "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih između 1998. do 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Raška,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.