DSS i SRS razgovaraju o koaliciji

Izvor: B92, 12.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i SRS razgovaraju o koaliciji

Beograd -- Lider koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica i lider radikala Tomislav Nikolić razgovarali su o formiranju buduće vlade.

Koalicija okupljena oko Demokratske stranke smatra ove razgovore potezom očajnika koji su izgubili na izborima. Sinoćnu pomalo sumornu atmosferu, u SRS-u su danas pokušali da preokrenu i najavili da su počeli pregovore za formiranje nove vlade Srbije i nove beogradske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlade. U Demokratskoj stranci kažu da je ubedljiva pobeda evropske koalicije toliko značajna da se ne obaziru na ove najave.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je Tanjugu da se očekuje da razgovori o formiranju buduće vlade budu nastavljeni sa Srpskom radikalnom strankom, ali da će biti razgovora i sa Socijalističkom partijom Srbije i sa Bošnjačkom listom za evropski Sandžak, čiju okosnicu čini Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

Nikolić: S DSS-om o principima

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je sa liderom Demokratske stranke Srbije DSS-a Vojislavom Koštunicom počeo da dogovara neke principe o formiranju Vlade i izbora koalicionog partnera.

Nikolić je za RTS rekao da u današnjim razgovorima nije bilo konkretnog dogovora, ali i naveo da između radikala i DSS-a postoji veliko razumevanje.

Da je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić razgovarao sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom o budućoj vladi potvrđeno je i u SRS-u.

"Sastali su se i razgovarali o karakteru, ciljevima i programu buduće vlade i onome šta su ciljevi i interes građana Srbije. Još ništa nije završeno, ali mislim da značajan konsenzus po ključnim pitanjima po našu državu postoji", rekao je generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarska pitanja kako su završeni razgovori između Koštunice i Nikolića.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da će tokom dana Nikolić razgovarati i sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije.

On je naveo da dogovor još nije postignut, ali da postoji značajan konsenzus o pitanjima važnim za budućnost Srbije.

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović, ipak, smatra da je teško da će SRS činiti okosnicu nove vlade i prednost daje koaliciji "Za evropsku Srbiju" okupljenoj oko Demokratske stranke. Više o ocenama analitičara, kada je u pitanju formiranje nove vlade, možete čitati u posebnoj vesti.

Podsetimo, nosilac liste SPS-PUPS-JS, Ivica Dačić, izjavio je sinoć da je ta koalicija "jedini pravi pobednik izbora" i poručio svima koji budu pravili buduću parlamentarnu većinu da mogu da računaju na njih ukoliko se budu zalagali za odbranu teritorijalnog integriteta i socijalnu pravdu.

Sinoć je, po objavljivanju preliminarnih rezultata, lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao da će ta stranka biti ključni činilac buduće vlade.

Tadić je naveo i da pregovori o sastavu buduće vlade neće biti laki.

Da je spreman da učestvuje u pregovorima o formiranju Vlade Srbije, tvrdi i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović je kazao da će LDP biti najodlučnija prepreka formiranju vlade koju bi činile "gubitničke" stranke - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palma: Prvo sa DSS i SRS, pa tek onda sa DS!

Izvor: Mondo, 12.Maj.2008

Koalicija SPS-PUPS-JS o formiranju nove Vlade prvo će razgovarati sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom, a ako oni ne private naš program onda i sa Demokratskom strankom, rekao je Tanjugu lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Nastavak na Mondo...

Koštunica i Nikolić počeli pregovore

Izvor: Politika, 12.Maj.2008

Iz koalicije Za evropsku Srbiju juče nije bilo naznaka s kojim strankama će prvo razgovarati o mogućoj koaliciji ..Posle dva mandata na čelu vlade Srbije Vojislav Koštunica mogao bi nakon ovih izbora da ostane bez premijerske funkcije, a njegova Demokratska stranka Srbije da pređe u opozicione...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.