Zdrave masti, ugljeni hidrati i hidratacija - saveti stručnjaka za mamurluk nakon prvomajskih proslava

Izvor: JužneVesti.com, 01.Maj.2023, 09:24

Zdrave masti, ugljeni hidrati i hidratacija - saveti stručnjaka za mamurluk nakon prvomajskih proslava

Glavobolja, malaksalost, bol u mišićima, mučnina, nervoza i povećana osetljivost na buku i svetlost, moguće su posledice preterane konzumacije alkohola, kažu stručnjaci i apeluju na građane da tokom proslave Prvog maja umereno konzumiraju alkohol i ne mešaju sa lekovima. Ukoliko se dogodi da se popije koja čašica više, savetuju, pre svega hidrataciju, iako je ustaljeno pravilo “klin se klinom izbija”.

Najvažniji savet i apel stručnjaka je da, ukoliko konzumirate >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << alkohol, to radite odgovorno i sa merom, kako ne biste doveli u opasnost ni sebe, a ni druge, kaže farmaceutkinja Mirjana Spajić. .

Pored dehidratacije, širenje krvnih sudova izazvano alkoholom takođe podstiče glavobolju. U slučaju jakih bolova u mišićima, ne treba uzimati analgetik. Lekovi na bazi paracetamola metabolišu se preko jetre, koja je već opterećena unosom alkohola. Zbog toga je važno znati da ova kombinacija može dovesti do dodatnog oštećenja jetre, koja je već ugrožena prekomernom konzumacijom alkohola“ – istakla je.

Ukoliko dan nakon proslave imate glavobolju izazvanu mamurlukom, farmaceutkinja Spajić upozorava da pojedini lekovi, poput paracetamola, aspirina ili ibuprofena mogu ostaviti negativne posledice na organizam.

Takođe, upozorava, da osobe koje piju lekove protiv alergije, ne bi trebalo konzumirati alkohol upošte, kao ni osobe koje piju antidepresive.

Do pospanosti i vrtoglavice dovode lekovi protiv alergije, kada se konzumiraju sa alkoholom. U slučaju alergijskih reakcija tokom prvomajskih praznika, kada se slavi napolju, treba zato birati ili alkohol ili antihistaminik, nikako i jedno i drugo - kaže Mirjana Spasić.

Umesto lekova, reporučuje konzumaciju oraha, lešnika, badema, borovnica, jagoda, suvih šljiva, grejpfruta i jabuka. Od začina visok sadržaj antioksidanasa imaju karanfilić, origano, đumbir, cimet i kurkuma.

Umerena konzumacija alkohola, bez lekova, sa dosta hrane bogate zdravom mašću i ugljenim hidratima; foto: www.newmediateam.rs, promo Obrok bogat zdravim mastima i ugljenim hidratima, pre ili u toku konzumacije alkohola, ublažiće njegove toksične efekte, rekla je Spajić i dodala da bi se na prvomajskoj trpezi trebalo naći govedina, teletina, piletina, masnije ribe, jaja, orašasti plodovi i avokodo.

Dan nakon konzumacije alkohola, Mirjana Spasić preporučuje crni i zeleni čaj jer smanjuju nadutost, grčeve i mučninu, te povoljno utiču na malksalost. Pored toga, preporuka su i multivitaminski kompleksi, kao i proizvodi na bazi limuna, đumbira i kamilice.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.