Tužilaštvo će žalbom tražiti oštrije kazne za napadače na snimatelja

Izvor: Studio B, 11.Maj.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo će žalbom tražiti oštrije kazne za napadače na snimatelja

Republičko javno tužilaštvo hitno će uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom su napadači na snimatelja televizije B92 Boška Brankovića osuđeni na kazne kućnog pritvora i uslovne osude.

Republičko javno tužilaštvo zahtevaće oštrije kažnjavanje počinilaca, navodi se u saopštenju tužilaštva. Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je 9. maja napadača na kamermana televizije B92 Milana Savatovića na 10 meseci kućnog zatvora, a njegove saučesnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Stefana Milićevića i Nikolu Lazića na uslovne kazne od šest, odnosno četiri meseca.

Kako se navodi u saopštenju, Tuzilaštvo će učiniti sve u okviru svojih zakonskih ovlašćenja da se ispravi nepravda prema kamermanu televizije B92 jer se, kako se ocenjuje, izrečenim kaznama ne postiže svrha kažnjavanja već se šalje loša poruka koja ohrabruje nasilnike i izaziva nesigurnost građana Srbije.

"Sud je pokazao različitu pravnu praksu u sličnim situacijama jer je napadača na narodnog poslanika Velikira Ilića osudio na dve godine zatvora, a u ovom slučaju nagradio huligana koji je teško telesno povredio kamermana televizije B92. Borićeno se za to da neko ko korektno radi svoj posao od kojeg izdržava svoju porodicu ne može biti talac nasilja", navodi se u saopštenju Republičkog tužilaštva.

Branković je napadnut tokom ptotesta zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića u julu 2008. godine u Beogradu.

Tadić: Stroge kazne pretpostavka stabilnosti i prosperiteta

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas u Beogradu da su stroge kazne za teška dela i delikte pretpostavka da Srbija bude stabilna i prosperitetna država, i ukazao da se ne sme ponoviti atmosfera "neprekidnog opraštanja".

Tadić je, komentarišući nedavnu presudu napadačima na snimatelja televizije B92 i odluku suda o pevačici Svetlani Ražnatović, istako da kao predsednik nema pravo da komentariše sudske odluke, ali je ocenio da sa blagim kaznama za teška krivična dela Srbija ne može da se razvija kao društvo.

"Za svaki ozbiljan i težak delikt ne sme biti opraštanja - od silovanja, do ovakvih dela", istakao je Tadić odgovarajući na pitanja novinara posle razgovora sa glavnim tužiocem Trinunala u Hagu Seržom Bramercom.

On je podsetio da je u Srbiji godinama bila, kako je naveo, "neverovatna kaznena politika" blagih kazni. "Za šverc narkotika izricane su uslovne kazne, za nasilje na utakmicama blage presude. Imali smo atmosferu neprekidnog opraštanja. To su činili i sudovi iz različitih razloga", istakao je predsednik Tadić.

Povodom presude napadačim na TV-snimatelja, Tadić je rekao da "ljudi koji obavljaju svoju delatnost moraju biti zaštićeni, bilo da su lekari, policajci, snimatelji".
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.