Srbija prvi put obeležava dan borbe protiv homofobije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija prvi put obeležava dan borbe protiv homofobije

NOVI SAD -

Dok iz Moskve stiže vest o još jednoj zabrani održavanja gej parade, a iz Crne Gore da Parada ponosa najavljena za 31. maj neće biti održana zbog izostanka podrške vlade, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije u Srbiji obeležavaju podaci da više od 60 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građana smatra da je homoseksualnost bolest i opasnost po društvo. Ovo je prvi put da se u Srbiji javno obeležava dan koji je u svetu posvećen borbi protiv homofobije od 2005. godine.

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i dalje je veoma rasprostranjena u Srbiji, a pretnje i govor mržnje svakodnevica su pripadnika seksualnih manjina, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i dodala da se najveći broj pritužbi koje stižu na njenu adresu odnosi na govor mržnje mitropolita Amfilohija, Udruženje studenata i skidanje bilborda u Novom Sadu.

Osim relativno novoj instituciji poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, ljudi se uglavnom javlju ombudsmanu.

"Mi smo prirodno mesto gde oni mogu da potraže neku vrstu pomoći i zaštite, ali tu su i drugi poput policije, tužilaštva i sudova. Međutim, zbog opšteg odnosa javnosti prema toj zajednici, osobe koje neko ošteti, povredi njihova prava ili ispolji nasilje, ni ne potraži podršku zato što nemaju poverenja", kaže zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova, Danica Todorov.

Prvi Međunarodni dan borbe protiv homofobije u Srbiji u Novom Sadu je obeležen mapiranjem grafita mržnje. Čak 224 takva grafita u Novom Sadu postoji duže od godinu dana. Više od polovine upućeno je LGBT populaciji, a čak trećina poziva na oduzimanje života.

"Smatramo da državne institucije treba da reaguju pravovremeno i otvoreno na javni govor mržnje. Grafiti to definitivno jesu i mi smo to pokazali na mapi grafita mržnje u Novom Sadu", navodi direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački.

Povedeni akcijom u Beogradu gde su nadležne službe odreagovale na poziv organizacije Labris i uklonile grafite mržnje, u Zavodu za ravnopravnost polova očekuju sličnu reakciju i u Novom Sadu.

Mapu sa označenim grafitima mržnje, kao i ostale podatke prikupljene u kampanji proslediće gradskim institucijama, dok će građani na sajtu Zavoda moći da se jave ukoliko primete nove grafite u svom okruženju.

Šijački dodaje da će kampanja na internacionalnom nivou ove godine biti okrenuta verskim vođama kojima će prvi put biti postavljano konkretno pitanje - šta misle o homofobiji i da li odobravaju takvu politiku i ponašanje prema pripadnicima LGBT populacije.

"Verske vođe prvi put će biti stavljene u poziciju da jasno moraju da se opredele i iznesu svoju ideologiju. Time ćemo dobiti informacije ko od njih i u kojoj meri podržava i propagira homofobiju", dodaje Vesna Šijački.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.