Što je nama Prvi maj?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Apr.2023, 21:22

Što je nama Prvi maj?

Prvi maj se obilježava u znak sjećanja na oko 40.000 radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. tražeći osmosatno radno vrijeme. U sukobima sa policijom, poginulo je više od 200 radnika, mnogi su uhapšeni, a osmoro je osuđeno na smrt. U znak sjećanja na taj događaj 1. maj se od 1889. obilježava kao Međunarodni praznik rada. Nakon gotovo vijek i po, postavljamo pitanje - što je nama danas Prvi maj?
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je međunarodni praznik rada: Da li znate zašto se uopšte širom sveta slavi 1. maj?

Izvor: Blic, 01.Maj.2023, 07:01

Međunarodni praznik rada ili 1. maj slavi se u znak sećanja na stotine hiljada američkih radnika, koji su na ovaj dan 1886. izašli na ulice Čikaga i zahtevali osmočasovno radno vreme.

Nastavak na Blic...

Zašto se za Praznik rada jede grah

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Maj.2023

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, čiji je cilj ukazati na poteškoće s kojima se radnici suočavaju. Običaj je da se za Prvi maj jede grah. Znate li zašto je to tako?

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.