Nišlijka među najboljim profesorima na svetu

Izvor: Politika, 06.Maj.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlijka među najboljim profesorima na svetu

Ana Živković, profesorka engleskog jezika u OŠ „Čegar” u Nišu, na konkursu „Microsofta” proglašena za jednu od 300 najuspešnijih

Niš – Protekle prvomajske praznike Ana Živković, profesorka engleskog jezika u niškoj OŠ „Čegar”, provela je u Redmondu, u državi Vašington, u Sjedinjenim Američkim Državama. Bila je gost kompanije „Mikrosoft”, na čijem je konkursu tokom 2014. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog efikasnosti u primeni najnovijih tehnologija i sposobnosti prenošenja znanja svojim učenicima proglašena jednim od najuspešnijih nastavnika u svetu.

– Od 29. aprila do 2. maja u sedištu ove nadaleko poznate kompanije imala sam priliku da se upoznam sa najnovijim tehnološkim dostignućima, ali i da razmenim iskustva sa kolegama iz celog sveta o načinima integracije tehnologije i obrazovanja, kao i novinama na planu poboljšanja rezultata učenja i pripremi đaka za rad. Celokupan boravak u „Microsoftu” za mene je i veliko priznanje, ali i značajno iskustvo za dalji rad – kaže Ana Živković.

Nije bilo lako plasirati se među najbolje, kaže profesorka engleskog jezika u OŠ „Čegar” u Nišu.

– Iako naša škola nije baš najsavremenije opremljena i u njoj postoji samo jedan kabinet informatike sa deset kompjutera i jednom interaktivnom tablom, nisam bila obeshrabrena kada sam se prijavila na konkurs „Microsofta”. Zajedno sa koleginicom, profesorkom istorije Danijelom Maksimović, realizovali smo edukativni čas preko „skajpa” sa Istorijskim muzejom Srbije u Beogradu. Tema jednog tako organizovanog i uz primenu savremenih tehnologija realizovanog istorijskog časa bila je stota godišnjica početka Prvog svetskog rada, o čemu su preko „skajpa” govorili kustosi muzeja. Upravo sa ovim projektom sam se prijavila na konkurs „Microsofta”. Bila sam najpre među samo tri nominovana nastavnika iz Srbije i čak 800 iz celog sveta na ovom konkursu, da bih kasnije, kada je napravljen uži krug, a potom i obavljen izbor najuspešnijih, dobila ovo veliko priznanje.

Profesorka Ana Živković je, zahvaljujući naprednim i modernim tehnologijama, realizovala sa svojim učenicima mnogo sličnih projekata. Tako je preko „skajpa” obavljen razgovor sa unukom Žaka Kustoa, koji se u trenutku uspostavljanja veze sa niškim đacima nalazio na jednoj podmornici u ekspediciji proučavanja živog sveta u okeanima. Potom su učenici OŠ „Čegar” bili u prilici da vide i jedan od velikih centara NASA i kako se proučava svemir, a družili su se, zahvaljujući naprednim tehnologijama i ideji svoje nastavnice Ane Živković, i sa vršnjacima u Južnoafričkoj Republici i upoznali se sa njihovom kulturom i životom.

Osim đacima Ana Živković, koja je rođena u Boru, a koja posle završenih studija anglistike na Filozofskom fakultetu Niškog univerziteta sa petogodišnjim sinom Đorđem i suprugom Bojanom živi u Nišu, prenosi svoja iskustva i kolegama u školi u kojoj radi, ali i nastavnicima u drugim niškim školama. Na kraju za „Politiku” kaže:

– Nastavnik u današnje vreme treba da bude organizator, da usmeri đake ka postavljenom cilju, a da načine kako ostvariti taj cilj prepusti idejama i kreativnosti učenika. I mora se prilagoditi mladima i novim generacijama. Savremene tehnologije to omogućavaju. Učenici su, međutim, u pravom smislu reči mali „digitalni urođenici” – uče drugačije, pažnja i interesovanja su im drugačija, često se fokusiraju u isto vreme na više stvari i zato ih ipak treba vratiti u stvarnost i kod njih eliminisati otpor prema učenju – rekla je za „Politiku” profesorka engleskog jezika OŠ „Čegar” u Nišu, jedna od 300 najboljih na svetu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.