Lajčak: U Briselu 2. maja predstavljanje prvog nacrta Statuta ZSO

Izvor: Beta, 24.Apr.2023, 03:22

Lajčak: U Briselu 2. maja predstavljanje prvog nacrta Statuta ZSO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će u fokusu predstojećeg sastanka lidera dve strane biti predstavljanje prvog nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i usvajanje Deklaracije o nestalim osobama.Lajčak je sinoć na Fejsbuku napisao da će na dnevnom redu sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, 2. maja u Briselu, biti i aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti.Naveo je da su u toku "intenzivne pripreme" za prvi sastanak Vučića i Kurtija posle Ohrida, gde su dva lidera 18. marta postigla dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije."Kao prvi sastanak posle Ohrida, biće važan za primenu Sporazuma i njegovog Aneksa. Na dnevnom redu će biti formalno usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu od strane Upravljačkog tima i aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti", napisao je Lajčak.Dodao je da EU "stoga očekuje da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i poptuno posvećene fazi implementacije".Lajčak je objavio dnevni red naredne runde dijaloga Vučića i Kurtija neposredno po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, koje su Srbi ...
Pogledaj vesti o: Prvi maj,   Evropska Unija,   Facebook,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak: U Briselu 2. maja predstavljanje prvog nacrta Statuta ZSO

Izvor: Radio 021, 24.Apr.2023

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će u fokusu predstojećeg sastanka lidera dve strane biti predstavljanje nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

Nastavak na Radio 021...

Edita Tahiri: Nacrt Statuta ZSO mora pred Ustavni sud pre sastanka Kurtija i Vučića

Izvor: Danas, 24.Apr.2023

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da nacrt Statuta Zajednice srpskih opština, na kome se, kako tvrdi, radi u tajnosti, mora da ide na ocenu Ustavnog suda pre sastanka Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića 2. maja u Briselu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.