Izvor: B92, 24.Apr.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji reka u opadanju

Beograd -- Situacija na poplavljenim područjima Srbije se smiruje i vodostaji reka su u opadanju, kaže načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić kaže da se akcija crpljenja vode nastavlja u okolini Leskovca, kao i u Aleksincu i Prokuplju, dakle u svim onim mestima gde su pripadnici sektora za vanredne situacije bili angažovani proteklih dana.

Nove padavine očekuju se noćas i sutra, a ministar poljoprivrede Saša Dragin obišao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je poplavljene obradive parcele na području Leskovca i najavio da će država nakon komisijske procene pomoći seljacima da saniraju štetu.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas u Kraljevu da će to Ministarstvo izdvojiti pet miliona dinara kao prvu pomoć porodicama koje su pretrpele najveću štetu u ovonedeljnim poplavama u ovom gradu i njegovoj okolini.

Ministar Marković je u Kraljevu obišao lokacije najugroženije poplavama i tom prilikom rekao da će pet miliona dinara pomoći u ponedeljak biti prebačena lokalnoj samoupravi koja treba da ih upotrebi za pomoć najugroženijim porodicama.

"Želimo da pokažemo solidarnost sa ugroženim građanima. Međutim, problemi se moraju rešavati dugoročno, a ne od nepogode do nepogode. Kraljevo, kao i drugi gradovi, moraju da urade dobar plan za trajnu sanaciju problema", rekao je Marković prilikom posete domaćinstvu samohrane majke Snežane Todorović u prigradskom naselju Ribnica, čija je kuća bila poplavljena izlivanjem kanalizacije.

Ministar Marković je obišao i zaselak Šeovac gde su se izlili zapušteni odvodni kanali.

Dragin i Milosavljević posetili poplavljena područja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin nastaviće tokom noći da obilazi poplavljena područja u Srbiji, najavljeno je iz Ministarstva.

Dragin je obišao opštine na jugu Srbije koje su pogodjene poplavama, kao i poplavljena područja u okolini Leskovca.

Ministar je posetio i okolinu Niša, Aleksinca i Zaječara, takođe pogodjenu poplavama.

Ministar za trgovinu Slobodan Milosavljević obišao je poplavljena područja u opštini Prokuplje, za koju je Vlada Srbije u subotu izdvojila novčanu pomoć

od tri miliona dinara.

Milosavljević je rekao da će nakon izveštaja lokalnih samouprava o visini pričinjene štete u narednih deset dana svim poplavljenim područjima u Srbiji biti upućena pomoć, kao i da će prioritet u raspodeli imati ugrožena domaćinstva.

Kako je Milosavljeviću danas rekao predsednik opštine Prokuplje Milan Arsović, šteta na području ove opštine procenjena je na 38 miliona dinara, a najviše štete pretrpela je infrastruktura, putevi i objekti od velikog društvenog značaja.

Šteta na infrastrukturi iznosi 23.737.000 dinara, šteta na poljoprivrednim usevima i ranim povrtarskim i voćarskim kulturama procenjena je na 9.519.000 dinara, dok su domaćinstva pretrpela štetu od 5.250.000 dinara.

Vlada Srbije odlučila je danas da finansijski pomogne gradovima i opštinama pogodjenim poplavama. Novčana pomoć je izdvojena da bi se porodicama čiji su stambeni objekti pretrpeli najviše štete uputila neohodna finansijska pomoć i ublažile posledice nastale u nedavnim poplavama.
Pogledaj vesti o: Aleksinac,   Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.