Vandali oštetili Latinsku crkvu kod Prokuplja

Izvor: JužneVesti.com, 26.Avg.2015, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandali oštetili Latinsku crkvu kod Prokuplja

Latinska crkva na prokupačkom brdu Hisar ozbiljno je oštećena nakon što su za sada nepoznati vandali iskopali rupu i otvorili antičku grobnicu kojoj preti potpuno urušavanje.

Iz prokupačkog Narodnog muzeja „Toplice“ kažu da je obaveštena policija koja traga za počiniocima i apeluju na nadležne da zaštite spomenike kulture.

Prema Zakonu o kulturnim dobrima Opština je dužna da brine o njima. Mi smo ih obavestili i očekujemo da brzo reaguju – kaže direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Muzeja Darko Žarić.

On ističe da dolazi do brojnih sknavljenja spomenika na području Prokuplja, ali da Muzej nije institucija koja treba da brine na koji način treba da se oni zaštite i da se nastala šteta sanira.

U Muzeju kažu da se u poslednje vreme ozbiljno urušava i tvrđava na vrhu brda Hisar, ali iako je ova institucija u više navrata obaveštavala nadležne, zasada niko nije učinio pomak da se to uništenje zaustavi i sanira.

U Opštini kažu da za Latinsku crkvu nisu čuli, ali da su vođeni razgovori sa Muzejom da se formira komisija koja će da obiđe sve spomenike kulture i proceni njihovo stanje.

Očekujemo da ta komisija što pre počne sa radom i, nakon njihovog izveštaja, odrediće se dalji koraci - kaže Milica Erić, većnica zadužena za kulturu.

Pored Latinske crkve i tvrđave na Hisaru, i ostali spomenici su u izuzetno lošem stanju poput spomenika Milić Rakić Mirku u dvorištu Tehničke i Osnovne škole koja nosi njegovo ime, a koji već godinama ne postoji jer je neko skinuo bistu ovog narodnog heroja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.