Uzbunjivač u prokupačkoj Gradskoj upravi trpi pritiske na poslu, potvrdio i sud

Izvor: JužneVesti.com, 04.Dec.2019, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbunjivač u prokupačkoj Gradskoj upravi trpi pritiske na poslu, potvrdio i sud

Od kada je dobila status uzbunjivača, Sanja Marjanović, zaposlena u Gradskoj upravi Prokuplja kaže da trpi pritiske nadređenih, dobija poslove koji nisu u njenoj nadležnosti i prebačena je na niže radno mesto sa manjom platom. Svoje tvrdnje dokazala je i na sudu, a prema rešenju, za povredu ugleda i zbog pretrpljenog straha Gradska uprava treba da joj isplati 150.000 dinara, dok će se za nematerijalnu štetu tek odlučivati. Niko, od gradonačelnika do Gradske uprave, nije želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da komentariše ovaj slučaj.

Status uzbunjivača Marjanovićeva je dobila 2018. godine i od tada, kako kaže, postaje “žrtva odmazde” aktuelnih funkcionera gradske vlasti Prokuplja, među kojima su gradonačelnik Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Nikola Koprivica, većnik za finansije Saša Stošić, kao i rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Danijela Rajić.Viši i Apelacioni sud potvrdili da Marjanovićeva trpi pritisak nadležnih; foto: Lj. M.

Na svaku ukazanu nepravilnost dobijala je više radnih zadataka, ali i kritika i naredbi da radi i u toku bolovanja. Sve je eskaliralo kada je izbačena iz kancelarije gradonačelnika Simonovića.

Radeći na poslovima analitičara budžeta, u više navrata sam prijavila nadležnima nepravilnosti tokom izrade istog, ukazala sam na nepostojanje finansijskih planova mesnih zajednica i njihovom menjanju mimo zakona, a kap je prelila čašu kada sam upozorila gradonačelnika Simonovića da je prekoračen deficit za 10 % iznad zakonskog maksimuma, zbog čega budžet Prokuplja ne bi prošao reviziju tokom kontrole. Tada sam izbačena iz njegove kancelarije – priča Marjanovićeva.

Nakon toga odlučila je da se obrati sudu. Nakon Višeg, rešenje kojim se potvrđuje da se nadležni nisu prema Marjanovićevoj ponašali u skladu sa zakonom, doneo je i Apelacioni sud u Nišu.

Smatram da je ova presuda jako bitna i za sve ostale zaposlene koje rade u Upravi i u javnom sektoru. Od kada sam prijavila nezakonitosti u radu, tada Opštinske uprave, trpim neverovatan pritisak, odmazdu, ponižavanja, izbacivanja iz kancelarije, oduzimanja dokumentacije, nedavanja radnih zadataka, pasivno ponašanje pretpostavljenih, smanjivanje zvanja i plate, zbog čega sam bila prinuđena da se obratim sudu – kaže Marjanovićeva.

Zbog pritisaka koje je trpela na poslu, Gradska uprava moraće Marjanovićevoj da isplati 150.000 dinara za povredu ugleda i zbog pretrpljenog straha. O nematerijalnoj šteti sud će ponovo odlučivati.

U Gradskoj upravi grada Prokuplja nisu želeli da komentarišu slučaj, a gradonačelnik Simonović je kratko kazao da “je postupak u toku u da se do okončanja niko neće izjašnjavati".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.