Uručena Drainčeva nagrada za poeziju

Izvor: Glas javnosti, 15.Maj.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena Drainčeva nagrada za poeziju

PROKUPLJE - Pesnička nagrada "Drainac" uručena je danas Andreju Jeliću - Mariokovu u Prokuplju, gde su u toku Drainčevi susreti, koji se održavaju u čast jednog od najvećih srpskih pesnika 20. veka Radeta Drainca.

Tu značajnu književnu nagradu koju dodeljuju opština Prokuplje i institucije kulture već četiri decenije, Mariokov je dobio za zbirku pesama "Raskućeni stihovi".

Do sada su to priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dobila najznačajnija imena kako srpske tako i nekadašnje jugoslovenske kulture i poezije.

Među dobitnicima su Matija Bećković, Ljubomir Simović, Miodrag Pavlović, Gustav Krklec, Vesna Parun, Mira Alečković, Stevan Raičković, Tanasije Mladenović, kao i Božidar Šujica, Slobodan Stojadinović i mnogi drugi.

U obrazloženju žirija za dodelu ovogodišnje nagrade navedeno je da je poezija Mariokova u saglasnosti s Drinčevim buntovništvom kao i da njegov boemski duh i ton u potpunosti oslikavaju njegovu pesničku prirodu.

"Mariokov je toliko sličan Radetu Draincu u načinu kako doživljava stvarnost da se s pravom može nazvati njegovim mlađim duhovnim i umetničkim bratom", kazao je na dodeli nagrade predsednik žirija, književni kritičar Goran Maksimović.

Na ovogodišnjim 43. Drainčevim susretima, koji će trajati do 24. maja, dvadesetak značajnijih pesničkih imena srpske poezije obići će i spomen kuću jednog od najvećih srpskih pesnika u rodnom selu Trbunje, nadomak Blaca.

Kulturne manifestacije, miting poezije i druga druženja sa građanima i đacima, u okviru susreta dešavaće se u sve četiri topličke opštine Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uručena Drainčeva nagrada za poeziju

Izvor: Beta, 15.Maj.2012

PROKUPLJE, 15. maja 2012 (Beta) - Pesnička nagrada "Drainac" uručena je u utorak Andreju Jeliću - Mariokovu u Prokuplju, gde su u toku Drainčevi susreti, koji se održavaju u čast jednog od najvećih srpskih pesn.

Nastavak na Beta...

Prokuplje: Mariokovu uručen "Drainac"

Izvor: JužneVesti.com, 15.Maj.2012

U Opštini Prokuplje uručena je pesnička nagrada "Drainac" Andreju Jeliću Mariokovu za knjigu pesama "Raskućeni stihovi".

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.