Uhapšen direktor ŠIK Kopaonik

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen direktor ŠIK "Kopaonik"

Uhapšen direkotor ŠIK "Kopaonik", Slaviša Ristić, zbog sumnje da je u poslednjih pet godina počinio više krivičnih dela. Ristić se tereti da je sačinio nekoliko fiktivnih ugovora o preuzimanju duga i pribavio protivpravnu imovinsku korist više od 18,2 miliona dinara.

Pripadnici Policijske uprave u Prokuplju uhapsili su direktora ŠIK "Kopaonik", a.d. "Kuršumlija" Slavišu Ristića (50), zbog sumnje da je u poslednjih pet godina počinio više krivičnih dela, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštio je MUP Srbije.

Osumnjičeni je bio predstavnik Konzorcijuma pravnih i fizičkih lica koja su i većinski vlasnik preduzeća "ŠIK "Kopaonik", a osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i ugrožavanje naplate poreza i poreske kontrole.

Prema saopštenju, Ristić je, posle sklapanja ugovora o kupovini ŠIK "Kopaonik" sa Agencijom za privatizaciju, preuzeo i obavezu izvršenja dokapitalizacije ovog preduzeća.

Ristić se tereti da je sačinio više fiktivnih ugovora o preuzimanju duga, koje je u računovodstvu preduzeća lažno knjižio kao investiciona ulaganja i na taj način sebi i licima koje zastupa pribavio protivpravnu imovinsku korist više od 18,2 miliona dinara.

Ristić je prilikom dokapitalizacije ovog preduzeća, uneo i mašine čija je vrednost bila procenjena na 100.000 evra. Mašine je naknadno prodao za 6.500 evra, a sredstva ostvarena ovom prodajom prisvojio i ona su u knjigovodstvu preduzeća prikazana kao lična pozajmica za likvidnost.

Osumnjičeni je sredstva preduzeća prodao uprkos zabrani otuđenja imovine, koju je izdala Poreska uprava, čime je onemogućio naplatu u korist državnog budžeta od oko 2.5 miliona dinara.

Istom krivičnom prijavom, ali u redovnom postupku, obuhvaćeni su Zvezdan Čolović iz Kuršumlije, finansijski direktor ŠIK "Kopaonik" a.d. "Kuršumlija", Dragan Spasojević iz Kuršumlije - direktor preduzeća "Kopaonik lesonit" i Milutin Stevanović iz Topole - direktor preduzeća "Interkont komerc" doo "Topola", kao saizvršioci u izvršenju navedenih krivičnih dela.

Istražni sudija Okružnog suda u Prokuplju je osumnjičenom Ristiću odredio pritvor do 30 dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.