Tovrljane, skoro bez stanovnika

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tovrljane, skoro bez stanovnika

Nekada jedno od najvećih planinskih sela u opštini Prokuplje, Tovrljane, podno Radana i Sokolovice, u poslednjih nekoliko decenija, ostalo je skoro bez stanovnika. Iako obiluje izuzetnim, do sada neiskorišćenim, prirodnim potencijalima, malobrojni gorštaci tvrde da je sudbinu ovog kraja odredilo desetak kilometara makadamskog puta, zbog čega su ostali i bez autobusa, prodavnice, lekara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sela kruševičkog kraja, ožive samo tokom letnjih meseci. Potomci onih koji su odavde otišli odavno, u Tovrljanu pronađu sve ono čega nema u velikim gradovima, mir ,tišinu, kao i obilje zdrave hrane koja još uvek rađa bez upotrebe bilo kakve hemije.

"Ovde je čist vazduh i divno je. Ima jabuka, šljiva, šargarepe, krušaka", kažu meštani.
Vesela dečja graja itekako prija malobrojnim, stalnim stanovnicima ovog sela, kojih je tek nekoliko desetina. Kažu da bi im se i drugi rado pridružili, naročito oni koji su već odradili svoj radni vek, ali se ipak ne odlučuju na to, zato što nema osnovnih uslova za život.
"Putevi su nam loši, makadamski, dotrajali i to nas sprečava da priđemo i tržištu, prodavnici, trgovini", kaže Đorđe Šmigić iz Tovrljana.
Do Tovrljana se može doći iz tri pravca, ali sa bilo koje strane da se dolazi, mora se preći desetak i više kilometara makadamskog puta.
Netaknuta, živopisna priroda jedne od najšumovitijih planina Srbije, sa do sada neiskorišćenim vodnim i zemljišnim resursima, svrstava ovaj kraj u potencijalno, veoma atraktivno područje, zbog čega meštani ne gube nadu da će i država pomoći.
"Da se izađe na Sokolovicu, da se izađe do Radana gore, do Gajtana, pa to je milina jedna! Mi smo ovde opremili nekoliko tih kuća, gde bi mogli da primimo turiste bez problema", kaže Ilija Šmigić iz Tovrljana.
A da sve ovde može i drugačije, primer je na samo nekoliko kilometara od Tovljana, sa kuršumlijske strane, u Prolom Banji, gde su isti ti, prirodni potencijali Radana, već godinama deo banjske, planinske i lovne turističke ponude, u kojima godišnje uživa na desetine hiljada
turista.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.