Sud u Prokuplju nakon šest godina vratio radnicu Muzeja na posao

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2023, 09:30

Sud u Prokuplju nakon šest godina vratio radnicu Muzeja na posao

Šest godina je trajao sudski spor nakon što je 2017. godine Milena Stanković kao zaposlena u prokupačkom Muzeju dobila otkaz ugovora o radu, a koji je završen pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu koji je potvrdio presudu Osnovnog u Prokuplju da se otkaz ugovora poništi. Stankovićeva je vraćena na posao, ali ko će i iz kojih sredstava isplatiti višemilionsku odštetu na ime zarade i svih doprinosa penzionog i zdravstvenog osiguranja nismo uspeli da saznamo jer iz Muzeja nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti.

Kako piše u rešenju prokupačkog suda Stankovićeva će biti vraćena na posao sa svim pravima koja su joj do tada pripadala, a Muzej je dužan da joj isplati i sve plate i doprinose od 2017. do danas u roku od 8 dana, kao i 160.500 dinara advokatske troškove.Presuda Osnovnog suda u Prokuplju potvrđena i u Apelacionom sudu u Nišu; Foto: Lj. M.

U postupku pred prvostepenim sudom nema bitnih povreda odredaba parničnog kao i odredaba na koje se žalbom tućenog neosnovano ukazuje, obzirom da je odluka Osnovnog suda jasna, razumljiva i neprotivurečna. na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja prvostepeni sud je pravilno odlučio kada je usvojio tužbeni zahtev, poništio nezakonito rešenje tuženog o otkazu ugovora o radu i obavezao ga da tužilju vrati na posao i prizna joj sva prava po osnovu rada - kaže se u konačnoj presudi Apelacionog suda.

U međuvremenu Muzej je na poslednjoj sednici Skupštine Prokuplja dobio saglasnost na novu sistematizaciju kojom se predviđa zaposlenje novog radnika, odnosno na kome će biti vraćena na posao Stankovićeva.

U toj ustanovi je trenutno je zaposlen 21 radnik na neodređeno i jedan na određeno vreme zbog "povećanog obima posla".

Milena Stanković je u Muzeju u Prokuplju zaposlena 2012. godine kao organizator programa, ali je tokom 2017. Skupština Prokuplja usvojila odluku o maksimalnom broju zaposlenih kojom je odredila da Muzej ima najviše 20 radnika na neodređeno, Muzej je uradio Pravilnik za koji Ministarstvo kulture nije dalo saglasnost jer ga iz te ustanove nisu ni tražili iako su bili u obavezi po zakonu.

Kako su oni imali u tom trenutku 21 radnika, tadašnji direktor Muzeja Darko Žarić je uradio Pravilnik o unutražnjoj organizaciji te ustanove po kome ukida radno mesto Stankovićeve, nudi joj sporazumni raskid ugovora koji ona ne prihvata, a nakon toga dobija rešenje o raskidu ugovora o radu i započinje sudski proces koji se na kraju završio u njenu korist.

Iako je novinar Južnih vesti još prethodne nedelje tražio da Muzej pojasni detalje presude, po kom kriterijumu je baš Stankovićeva tada dobila otkaz, koliko novca treba da se isplati zbog povratka radnice i iz kojih sredstava će to isplatiti, do danas nije stigao odgovor nadležnih u toj ustanovi.

Sredinom prošle godine Južne vesti su pisale o propaloj direktorskoj kombinaciji nakon što je Ljiljana Krasić, tada već bivša direktorka prokupačkog Muzeja podnela ostavku iz ličnih razloga, a odmah zatim je za novog v.d. direktora imenovan Dragan Popović, koji je bio zaposlen u toj ustanovi.

Novi direktor nije gubio vreme već je istog dana primio u radni odnos na neodređeno vreme upravo bivšu direktorku Ljiljanu Krasić, koja je nedugo zatim pokušala ponovo da zauzme direktorsku fotelju, a na kraju to i uspela iz drugog pokušaja, iako je protiv nje podneta i krivična prijava za koju do danas nije poznato kako se i da li se završila.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.