Student - ogroman trošak za roditelje

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Student - ogroman trošak za roditelje

Ovih dana studenti se pripremaju za novu akademsku godinu. Za mnoge od njih to znači preseljenje u drugi grad, a za roditelje i novi trošak.
Stopa nezaposlenosti u Prokuplju premašuje 30 odsto, a prosečna plata skoro je duplo niža od republičkog proseka. Ove statističke podatke na svojoj koži naročito osete porodice čija deca studiraju u većim mestima,jer na mesečne troškove jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studenta neretko ode cela plata.

Nekada su dane provodili zajedno. Sada koriste retke prilike kad su svi tu.Vole,kažu,da se prisete školskih dana ali glavna tema im je ipak fakultet. Nova studentska godina, novi izazov i - novi troškovi. Aleksa studira u Beogradu.
"Prošle godine je to možda bilo oko 15 hiljada mesečno", kaže Aleksa Milenković, student u Beogradu.
"I šta uđe u tih 15 hiljada?"
"Pa,to je samo za dom i hranu", dodaje Aleksa.
Smeštaju u Dom nada se i Jovan koji studira u Nišu.
"Ako ne dobijem biće malo većih problema. I sestra je ove godine upisala prvu godinu, a imamo i mlađeg brata", kaže  Jovan, student u Nišu.
Stan bi koštao oko 150 eura plus režije,plus troškovi, oko 200 evra. Skoro cela jedna plata.
Ako se ovome, za studente koji nisu na budžetu, doda još i školarina koja se kreće od 55 do 370 hiljada dinara, jasno je da i oni najveštiji sa novcem teško izlaze na kraj. Situaciju dodatno otežava činjenica da je u Prokuplju skoro svaki treći radno sposobni stanovnik bez posla.
"Moja jedna drugarica nije ni upisala fakultet zato što nema dovoljno finansija da to sve ostvari, a moja druga drugarica, odnosno njeni roditelji su morali da dižu kredit.
Malu pomoć prokupački studenti mogu da očekuju od lokalne samouprave, ali samo oni koji su ozbiljno zagrejali stolicu i imaju prosek ocena iznad 9. U tom slučaju imaju pravo da konkurišu za nagradu koja iznosi 35 hiljada dinara i isplaćuje se jednom godišnje.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108



Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.