Stradao u norveškom logoru prilikom bekstva, a popisan kao pripadnik partizanskog pokreta

Izvor: B92, 02.Feb.2023, 09:46

Stradao u norveškom logoru prilikom bekstva, a popisan kao pripadnik partizanskog pokreta

Vojvoda Uglješa Radić, inžinjer agronomije i rezervni pešadijski kapetan 1 klase rođ. 6. juna 1908 godine u Sarajevu. Organizovao je četnički pokret Koste Pećanca u Toplici a zatim i Draže Mihailovića.

Za vreme ustanka 1941. godine bio je komandant jednog manjeg odreda koji je operisao na Velikom Jastrebcu. Uhapšen je od nemačke policije 10. marta 1942 godine u Prokuplju i predat je niškom logoru. Poslat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u logor na Banjici a zatim na prinudni rad u Norvešku.

Vojvoda Uglješa Radić ubijen je 1943. godine prilikom pokušaja bekstva. Sahranjen je na ratnom groblju u Botnu.

Žalosno je što je u nekim listima posle Drugog svetskog rata popisan kao pripadnik partizanskog pokreta.

Vreme je da se ovakve nepravde isprave i vreme je da stvari nazovemo pravim imenom.

Poštovanje moramo ukazati svim stradalim žrtvama bilo kom pokretu ili narodu pripadali. Činjenica je da je u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata stradalo preko 95 odsto Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.