Spomen-soba pesnika Radeta Drainca otvorena u Prokuplju

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen-soba pesnika Radeta Drainca otvorena u Prokuplju

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je danas u Prokuplju otvorio Spomen-sobu pesnika Radeta Drainca (1899-1943).

Uz ocenu da je život Drainca bio "velika simbolička tema srpske poezije, srpske književnosti i kulture", ministar je rekao da se "njegova sudbina može vezati za sudbinu čitavog srpskog naroda, njegova stradanja, njegova poniranja i njegove podvige", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Književno-memorijalna izložba o Draincu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je u zgradi Zanatskog doma.

Vukosavljavić je u Prokuplju nagradu Drainac manifestacije "Drainčevi susreti pesnika", uručio ovogodišnjem dobitniku Milosavu Tešiću.

Ove godine se na jubilarnim 50. "Drainčevim susretima pesnika" obeležava i 120 godina od rođenja Drainca.

Radojko Jovanović čije je umetničko ime bilo Rade Drainac, bio je predstavnik "kosmopolitske struje" u srpskoj poeziji između Prvog i Drugog svetskog rata.

Rođen u selu Trbunju u Toplici, školovao se u Kruševcu i Francuskoj, 1922. godine pokrenuo časopis "Hipnos", a prvu knjigu pesama "Afroditin vrt" objavio 1921. godine u Prokuplju u samo tri primerka.

Od 1926. živeo je u Parizu, gde je svirao violinu kao pratnju uz neme filmove.

Usled bolesti, vratio se u Srbiju, mobilisan je po napadu Nemačke na Jugoslaviju i učestvovao je u borbama oko Užica. Pod optužbom da je komunista, krajem 1941. su ga uhapsili četnici, ali su ga pustili na molbu viđenijih Topličana.

Od 1942. bio je u sanatorijumu kod Soko Banje, odakle je s tuberkulozom u poodmaklom došao na lečenje u Beogradu, gde je umro 1943. Kao siromah, sahranjen je o državnom trošku, na Novom groblju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Otvorena Drainčeva spomen-soba u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Avg.2019, 10:13

U godini kada se obeležava pola veka Drainčevih književnih susreta i 120 godina od rođenja Radeta Drainca, u Prokuplju je otvorena spomen-soba ovog kontraverznog i jednog od najpoznatijih topličkih, ali i srpskih pesnika. Spomen-sobu će krasiti Drainčeve slike, rukopisi i zaostavština ovog pesnika,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.