RADO SRPKINJE IDU U VOJNIKE!

Izvor: Kurir, 12.Jul.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADO SRPKINJE IDU U VOJNIKE!

SOMBOR - Rado idu žene u vojnike! Vojnik Milica Zarić iz Prokuplja. Rođena 25.12.1987. godine. Ovim rečima obratila nam se mlada Prokupčanka u vojničkoj uniformi u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

SOMBOR - Rado idu žene u vojnike!

Vojnik Milica Zarić iz Prokuplja. Rođena 25.12.1987. godine. Ovim rečima obratila nam se mlada Prokupčanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u vojničkoj uniformi u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

Ona je jedna od 87 žena osme generacije kandidata koja se obučava u prvom Centru za obuku smeštene u ovoj kasarni. Kako kaže, za obuku je čula od poznanika i odluka je pala. Ide u vojsku.

- Primljena sam na obuku. Završila sam srednju medicinsku školu, po zanimanju sam medicinska sestra. Nije teško ništa, sve može da se izdrži. Treba samo biti psihički i fizički jak - odsečno, vojnički, raportira ona. Neće se, dodaje, zadovoljiti da ostane samo vojnik po ugovoru, ima volju da ide dalje - do podoficira ili čak oficira.

Sa klupe skrivene bogatim krošnjama drveća u kasarni čuje se još ženskih glasova. Podne je i imaju slobodnog vremena. Eliza, Marija, Daliborka, Gordana - svaki dan počinje im sa dva do tri časa fizičke aktivnosti. Uče kako da postave minu i iskopaju zaklon za ležeći, klečeći i stojeći stav... Posle sledi teorija, slobodno vreme, a slobodnim vikendima idu svojim porodicama. Kako kroz šalu za sebe rekoše, za njih nema prepreka jer one su „nindža ratnice“.

Potpukovnik Lazar Ostojić, komandant Centra za obuku Sombor, kaže da je do sada kroz njihov centar obuku prošlo 477 kandidata ženskog pola.

- One koje su završile obuku uveliko su angažovane na izvršenju profesionalnih zadataka u Vojsci Srbije. Svakodnevno čujemo pohvale o njihovom radu sa raznih strana. Obučavaju se za svoju vojno-evidencijalnu specijalnost - u okviru različitih rodova. Obuka traje pet nedelja, ovo je osnovni kurs koji završavaju i ujedno je i eliminacioni. Bilo je slučajeva da neke od njih odustanu na početku, neke na sredini obuke, ali to je vrlo mali broj. Uglavnom su to one koje su imale pogrešnu predstavu o vojsci - kaže potpukovnik.

On naglašava da je impresioniran njihovim motivima i spremnošću da se na svakom zadatku takmiče sa muškarcima.

- Imali smo slučaj, na nedavnom takmičenju u gađanju, da je jedna devojka iz našeg sastava bolje gađala nego muškarac iz automatske puške - dodaje on.

Brankica Ristić

Prvi kontakt s uniformom

Potpukovnik Ostojić kaže da je većini žena ovo prvi dodir sa vojskom.

- Sve prethodno što su čule i na osnovu čega su formirale svoj stav o vojsci ovde proveravaju. Ono što mene lično impresionira jeste njihova motivacija. Možda je neko nekad i imao predrasudama o ženama u vojsci, ali lično sam impresioniran današnjim ženama koje upravljaju avionima, voze tenkove, što je i potvrda u praksi da mogu da budu rame uz rame sa muškarcima. Starosna granica za prijavu na obuku je 30 godina - navodi Ostojić.

Dozvoljena šminka

Bojana Đošić, njena zemljakinja, apsolvent je na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Jedina među devojkama je bila našminkana. Kaže ne oseća se manje ženstveno zato što nosi vojničke čizme i uniformu, a i sve „ženske sitnice“ su im dozvoljene u granicama propisa.

- Imam muža i ćerkicu staru 4,5 godina. I moj suprug je vojnik, tako da me je upozorio šta me očekuje kad sam se prijavila na obuku - kaže ona, dodajući kroz smeh da su se red, rad i disciplina iz vojske sada potpuno preneli i na porodicu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.