Izvor: B92, 11.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika u vrtićima

Beograd -- Samostalni sindikat predškolskog obrazovanja protestovao je ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da bude doneta uredba koja bi regulisala njihove zarade.

Oni traže izjednačavanje zarade, određivanje koeficijenata za zaposlene različitih profila, ali i postavljanje pomoćnika ministra za predškolstvo obrazovanje. Visina plata zaposlenih zavisi od lokalne samouprave i varira od 16.700 dinara, koliko primaju vaspitači u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prokuplju, do 30.000, kolika se za isti posao prima u Beogradu.

Za izjednačavanje zarada potrebno je 83 miliona dinara mesečno.

"Gde god sam bila u lokalu oni kažu "kad bi imali neki dokument u kome to piše mi bi to poštovali, znači lokal bi planirao svoj budžet spram toga, ovako - ne, on jednostavno uzme i oderdi prema nekoj svojoj logici, daj malo za predškolsce, daj malo za ove za one i tako isplaćuju. To je neprimereno, radite istu vrstu posla, a ne možete da dobijete istu platu", rekla je Ljiljana Kiković, predsednica sindikata.

U predškolskim ustanovama zaposlene su i kuvarice, spremačice i radnici drugih struka kojih nema u prosveti.

S obzirom na to da su obdaništa u nadležnosti ministarstva prosvete, njihova radna mesta nemaju odgovarajući naziv, a koeficijenti zarade se određuju bez propisanog kriterijuma.

Ministarstvo prosvete, posle protesta i sastanaka s predstavnicima sindikata podržalo je zahteve zaposlenih i u ponedeljak će predmet uputiti ministarstvu rada, koje je, bar u ranijim razgovorima, pristalo na ove zahteve, ali je bila neophodna saglasnost ministartva prosvete.

U predškolskim ustanovama, inače, zaposleno je oko 18.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.