Promocija monografije o lekarima u Toplici od 1912. do 1941. godine

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2023, 10:41

Promocija monografije o lekarima u Toplici od 1912. do 1941. godine

Preko 200 fotografija i više od 60 priloga arhivske građe i izveštaja o stanju narodnog zdravlja u periodu od 1912. do 1941. godine nalazi se u najnovijoj monografiji Putevima moderne srpske medicine u Topličkom okrugu 1912-1941. koju je pripremila Slavica Popović Filipović, a čija je promocija zakazana za 9. juna u Prokuplju.

U prokupačkoj Podružnici Srpskog lekarskog društva koja je i izdavač monografije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kažu da je u pitanju nastavak prvog dela knjige Čuvari narodnog zdravlja Topličkog kraja 1878-1912. od doktora Jovana Pelnarža do Alekse Savića koja je izdata prošle godine.Monografija o lekarima od 1912. do 1941. godine; Foto: S. M.

Najnovija monografija sadrži preko 400 naslova, istorijskih knjiga, raznih dokumenata, državnog kalendara, medicinskih časopisa i listova, druge stare štampe, neobjavljenih radova, porodičnih sećanja, arhivske građe i izveštaja. Obiluje velikim brojem naučnih činjenicama potkrepljenih dokumentima - prokomentarisao je Srđan Mijatović, predsednik Podružnice Srpskog lekarskog društva u Prokuplju.

Dodaje da se o čuvarima narodne medicine iz prošlosti u Toplici malo ili nedovoljno zna i da će ova knjiga pomoći da se sačuvaju od zaborava, ali i dati doprinos naučnoj baštini srpske medicine.

Inače, nizom kulturnih manifestacija Podružnica Srpskog lekarskog društva u Prokuplju obeležiće 61. junske Susrete lekara Toplice, a skup je zakazan za 9. jun u tom gradu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.