Prokuplje: Zatvorenici se ugojili tokom štrajka glađu

Izvor: Blic, 20.Jul.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokuplje: Zatvorenici se ugojili tokom štrajka glađu

Darko I. (26) i Nikola R. (29), zatvorenici koji već osam dana štrajkuju gladju u Okružnom zatvoru u Prokuplju, od danas će biti u izolaciji, pošto je na jutrošnjem merenju vaga pokazala da su dobili na težini, rekao je agencijin Beta istražni sudija Višeg suda u ovom mestu Mališa Stojanović.

Stojanović je kazao da ga je jutros uprava zatvora obavestila da je prilikom redovnog lekarskog pregleda štrajkača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gladju koji odbijaju hranu već osam dana ustanovljeno da su dobili na težini, i zatražio od njega dozvolu da ubuduće borave u zasebnoj prostoriji.

"Ovo je još jedan dokaz da je po sredi obična farsa i da njihovo gladovanje nije bilo u pravom smislu te reči jer su tajno uzimali hranu koju su mogli da im doturaju i oni koji su sa njima delili zatvorsku ćeliju", rekao je Stojanović.

U istražnom zatvoru trenutno je šest zatvorenika od devetorice Prokupčana uhapšenih u akciji policije pod nazivom "Morava" u decembru prošle godine pod osnovanom sumnjom da se bave trgovinomnarkoticima

On je naglasio da ova dva zatvorenika i dalje ne odustaju od štrajka glađu pa će od danas biti pod stalnom kontrolom lekara i izolovani od ostalih zatvorenika.

Stojanović je rekao da je ovakav način pritiska na sud nedopustiv i naglasio da za protestom nije bilo potrebe jer je ročište u zakonskom roku zakazano za avgust, kada će biti i izrečena presuda.

Pre osam dana, nezadovoljni radom sudskih organa i zbog neažurnosti suda, sa zahtevom da se protiv njih konačno započne suđenje stupili su u štrajk glađu.

Posle četiri dana jedan štrajkač je odustao a od štrajka glađu juče je odustao još jedan, dok su dvojica zatvorenika još u štrajku.

Juče je dvadesetak članova porodica zatvorenika protestvovalo pred zgradom suda u Prokuplju i najavilo dolazak nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava u ovo mesto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.