Prokupčanka bije za medalju, ali samo u ringu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jan.2021, 09:57

Prokupčanka bije za medalju, ali samo u ringu

Svetski uspesi i medalje u čak 3 borilačke veštine, od karatea, savate combata do titule profesionalnog šampiona Srbije u kik boksu, svrstavaju Prokupčanku Jovanu Milovanović među najuspešnije sportiste grada u novije vreme. Kaže da je uvek zanimala borba, ali samo u ringu i na sportskim takmičenjima i ističe da joj je fizički napor da prevaziđe sebe oduvek bio izazov.

Sportom je počela da se bavi u Prokuplju gde je i završila osnovnu školu i Gimnaziju, a >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Karate klub Topličanin došla je 1996/1997. i trenirala desetak godina.

Iskreno, ne sećam se kako i zbog čega sam počela da treniram. Mislim da su neki klinci iz razreda trenirali, pa sam ja otišla da probam i tamo ostala. Što se tiče mojih trenera, svaki je imao neku svoju školu i svi su uspeli da izvuku ono najbolje iz mene da budem još istrajnija i da vredno i uporno treniram - kaže Jovana Milovanović.

Svoju prvu medalju osvojila je nakon samo par godina, na prvenstvu Srbije, a takmičenje za koje kaže da će uvek pamtiti, bio je prvi nastup za Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije u Beogradu. Dve godine kasnije na Balkanskom prvenstvu u Turskoj 2001, kao majstor karatea, osvoja bronzu.Jovana sa brojnim medaljama sa raznih takmičenja; Foto: J. M.

U Kik boks klub “Pobednik“ Beograd u kome i danas trenira i nastupa, Jovana Milovanović dolazi 2012. godine. U kik-boksu danas ima puno uspešnih žena takmičara, a Jovana tvrdi da ovaj sport razvija i telo i duh kod takmičara koji moraju biti mentalno i fizički jaki.

Verovanje mog trenera Kik boks kluba „Pobednik“ Marka Simića u mene uvek me je guralo napred, a njegovo „biće svetske medalje“ i „možeš ti to Joco“ uvek se setim kada mi je teško tokom meča i to me diže i pomaže mi da izvučem sve iz sebe. Te reči neću nikad zaboraviti- priča Jovana.

Ova Prokupčanka veoma brzo, 2015. godina postaje jedna od najuspešnijih u Srbiji u dve borilačke veštine, najpre u savate combat-u na Balkanskom prvenstvu u Hrvatskoj osvaja zlato, na Svetskom prvenstvu La Roche-sur-you u Francuskoj bronzu, a sledeće, 2016. godine na Evopskom prvenstvu u savate combotu u Grčkoj osvaja bronzu.Mnogo treninga i odricanja je potrebno da bi se postigli uspešni rezultati; Foto: J. M.

U svojoj fajt karti kik-boksa, Jovana broji preko 69 amaterskih borbi od kojih 55 pobeda i 6 profesionalnih borbi bez poraza, a šampion je u dve kategorije, lajt-kontaktu i K1.

U kik boksu na Svetskom prvenstvu osvaja srebro, a na Svetskom kupu u Madjarskoj i na Serbian openu zlato, dok profesionalni šampion Srbije takođe u kik boksu u kategoriji 55kg K1 postaje 2019. godine.

Od sporta kojim se bavi, ne može da živi, ali kaže da je ljubav prema njemu dovoljan razlog i podsticaj da nastavi da niže pobede, jer se posle svake osvojene borbe oseća dobro, dok su porazi za nju nova motivacija i podstrek da trenira i bori se još više.

Tremu sam od malena imala samo do trenutka kad stanem na tamati ili se popnem u ring. Tada ona nestaje. Poraza i jačih se ne plašim, jer sam došla da pobedim dok je na protivniku da pokaže šta zna. Posle svake pobede se osećam dobro kao i posle borbe u kojoj gubim, ukoliko sam dala sve od sebe, a protivnik bio bolji. Međutim, teško sam podnosila kada sam znala da nisam dala svoj maksimum. Bilo je i takvih mečeva posle kojih sam se dugo oporavljala - kaže Milovanovićeva.

Jovana kaže da sportiste čini posebnim pre svega veliko odricanje koje ne može svako da podnese.Jovana u vreme korone trenira i u svom stanu; Foto: J. M.

Tu su svakodnevni treninzi, povrede, pobede i porazi, kada ne možeš u grad zato što ideš na trening, na proslavu, jer ti je tog dana meč, pa čak ni na veridbu bratu, jer ti je tog dana Državno prvenstvo - nabraja Jovana.

Naglašava da pravi sportisti umeju da poštuju pravila, nikada ne odustaju, ne plaše se života i imaju samo jedan cilj, da pobede, a kada mlad čovek shvati da je isto tako i u životu, zdravo sazrevanje i veliki uspesi krunišu sva odricanja i pretrpljene poraze i u životu.

Jovana je uzor mladim Topličanima koji nastavljaju njenim stopama i često kasnije i sami budu treneri mlađim generacijama ili uspešni zahvaljujući sportu, na nekim drugim poljima.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.