Prokupački borci čekaju rušenje spomenika

Izvor: Mondo, 16.Jan.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokupački borci čekaju rušenje spomenika

Nekoliko stotina građana okupilo se danas ispred zgrade Doma sindikata u Prokuplju, kako bi podržali institucije Srbije u nameri da uklone spomenik poginulim pripadnicima tzv. oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu.

Organizatori skupa, Udruženje boraca ratova od 1990. godine u Prokuplju, pozvalo je prisutne da ostanu i da se ne razilaze kako bi sačekali precizan odgovor državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << organa kada će tačno ukloniti spomenik na kome su, kako kažu, uklesana imena šiptarskih terorista i kriminalaca koji su pucali na srpsku policiju i vojsku.

"Nećemo se razilaziti dok god nam se ne obrate ministri odbrane i policije sa tačnim informacijama kada će porušiti sraman spomenik", rekao je predsednik udruženja prokupačkih boraca Tomica Stevanović, piše "Blic".

On je naveo da Udruženje boraca već ima pripremljen spisak rezervista koji su u svakom trenutku spremni da se odazovu na mobilizaciju i stanu na branik otadžbine.

Skupu su se obratili i predstavnici srodnih udruženja, pročitani su telegrami podrške pristigli iz svih krajeva Srbije, a inicijativu je podržala i lokalna vlast u Prokuplju čiji su pojedini članovi Opštinskog veća bili među okupljenim građanima.

U prvom redu, sa razvijenom srpskom zastavom, pojavili su se i predstavnici Kozaka iz Ukrajine.

Učesnici protesta su najavili da se neće razilaziti do daljeg, a u zavisnosti od situacije neizvesno je hoće li tokom dana blokirati deo magistralnog puta Niš – Priština, koji prolazi u ovom delu grada.

Predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa je negirao pisanja medija da će sporni spomenik biti pomeren za 50 metara, u dvorište obližnje džamije i rekao da predstavnici Albanaca na jugu Srbije nisu razmatrali izmeštanje spomenika borcima OVPMB u tom gradu.

(Srna, foto: Tanjug, Samir Delić)
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.