Prokupački Muzej dobija veći prostor

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2024, 11:11

Prokupački Muzej dobija veći prostor

Kako bi povećali korisnu površinu i dobili novi izložbeni prostor, Narodni muzej Toplice u Prokuplju će u narednom periodu u nekoliko faza završiti sanaciju i adaptaciju potkrovlja, dela tavanskog prostora koji će biti pretvoren u dodatni prostor za korišćenje. Prva faza građevinskih radova koja je u toku obuhvata pripremne radnje, rušenje, demontažu, betonske, armirano-betonske i tesarske poslove, a za to predviđenih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 1.973.902 dinara dobijeno je od Ministarstva kulture krajem prošle godine.

Radi se o prostoru na površini od oko 355 kvadrata, a radovi su započeli nakon dugotrajnog procesa apliciranja za sredstva iz republičke kase.

Muzej je projektno-tehničku dokumentaciju sa svim dozvolama odradio još u 2021. godini, ali smo tek sada uspeli da dobijemo sredstva i otpočnemo sa prvom fazom radova. Za ostatak građevinskih radova kojim bi se završila prva faza projekta Muzej je konkurisao kod Ministarstva kulture kroz prijavu ”Gradovi u fokusu 2024.” - kažu u prokupačkom Muzeju.

U drugoj fazi radova planirane su elektroenergetske i telekomunikacione instalacije, vodovod i kanalizacija, sistem za dojavu požara, odvođenje dima i toplote, kao i video-nadzor i mašinske instalacije.

U Muzeju se nadaju se da će započeti projekat sanacije i adaptacije tavanskog prostora muzeja podržati nadležna ministarstva i da će biti završen u narednom periodu, kako bi ta ustanova dobila korisni izložbeni prostor za izlaganje muzejskh predmeta, kao i za formiranje stalne postavke ručno duvanog "murano stakla“.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.