Prijaviti nasilje u porodici

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijaviti nasilje u porodici

Broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja u Prokuplju je u porastu. Kada se nasilje dogodi, najvažnije je, kažu, da se što pre prijavi policiji, Centru za socijani rad ili tužilaštvu.
Između službi koje se bave problemom nasilja nedavno je potpisan sporazum o saradnji kojim su
tačno precizirane nadležnosti. Cilj je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građanima olakša samo prijavljivanje,  a institucijama omogući da na svaku prijavu pravovremeno reaguju.

U porodičnoj tuči tašta pretukla zeta, suprug nepokretnu ženu udarao čekićem po glavi-samo su neki od slučajeva porodičnog nasilja zabeleženih u Prokuplju poslednjih meseci.
Prema podacima Mupa u 2014. godini broj krivičnih dela nasilja u porodici bio za skoro pedeset odsto veći, nego u 2012. godini, ali dodaju da brojke ukazuju i na to da je sve više žrtava i svedoka koji nasilje prijavljuju.
"Ja sam video na ulici da se tuku, bilo nas šestoro-sedmoro i pozvali smo policiju", kaže jedan građanin.
Još uvek je, međutim, mnogo onih koji o svojim mukama ćute, a ima i slučajeva kada očekivana pomoć nije stigla.
"Najteže mi je bilo kad komšije okreću glavu i podrugljivo se smeju. Ponekad sam zvala, tražila sam pomoć, ali posle toga je bilo još gore", kaže žrtva nasilja.
Prijaviti nasilje, kažu stručnjaci, za žrtvu je teško, ali bi sporazum o saradnji, koji su nedavno potpisale sve nadležne službe u Prokuplju, trebalo da ovaj ključni korak u borbi protiv nasilja olakša.
"Ranije se dešavalo da onaj ko prijavljuje nasilje institucijama doživi novo nasilje upravo od tih institucija, jer su se nadležnosti prebacivale sa jedne na drugu ustanovu", kaže Ivana  Miladinović, socijalni radnik Centra za socijalni rad.
Broj krivičnih prijava za nasilje u porodici podnetih tužilastvu se za pet godina povećao za trećinu, a pred Osnovnim sudom u Prokuplju je, za isti period okončano oko 230 postupaka.
"U poslednje dve godine smo naročito ažurni i prilikom zakazivanja suđenja i prilikom donošenja presuda", kaže Ivana Niketić, port parol Osnovnog suda u Prokuplju.
Najčešće žrtve porodičnog nasilja su žene. Od skoro 3.000 evidentiranih slučajeva tokom prošle godine u Srbiji, dvadeset četiri slučaja završena su smrću žene.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.