Pri kraju sanacija štete od poplava

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pri kraju sanacija štete od poplava

Leskovac -- Pola godine posle velikih poplava u leskovačkom kraju radovi na uređenju kanala iz kojih se izlivala voda, privode se kraju.

Na ovaj način sprečiće se plavljenje ovog područja u narednih pedesetak godina.

Kanali su očišćeni i na teritoriji opštine Prokuplje, ali zbog nedostatka sredstava opasnost od poplava u ovoj opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije trajno otklonjena.

Novica Ilić iz Bobišta kod Leskovca kaže da je poslednjih pet godina njegova kuća plavljena nekoliko puta. Posledice poslednje poplave nije uspeo da sanira ni posle pola godine .

U aprilskim poplavama najveću štetu pretrpela su pojedina leskovačka naselja, kada je pod vodom bilo preko 500 kuća. Do poplave je došlo zato što kanali Bucan i Bara nisu mogli da prihvate vodu koja se slivala, jer su bili zapušteni, puni smeća i na pojedinim mestima široki svega par metara.

Sada su u toku radovi na uređenju kanala čime će opasnost od poplava biti otklonjena u narednih 50 godina.

Kanal Bare sada je širok 15 do 20 metara i dubok 4 metra. U svakoj sekundi moći će da prihvati tri i po kubika vode. Projekat vredan 52 miliona dinara, žitelje ovih naselja oslobodiće straha koji osećaju prilikom svake kiše.

Kanali su očišćeni i na teritoriji opštine Prokuplje, ali zbog nedostatka para opasnost od poplava otklonjena je samo privremeno.

Šteta od poplava u Prokuplju je procenjena na 35 miliona dinara, a opština je uspela da obezbedi oko 10 miliona za sanaciju. Žitelji Prokuplja čije su oranice bile pod vodom nisu uspeli da nadoknade štetu, dok je meštanima leskovačkog kraja čije su kuće bile poplavljene isplaćeo od 50 do 150 hiljada dinara .
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LESKOVČANE OPAMETILE POPLAVE

Izvor: Kurir, 25.Okt.2010

LESKOVAC - Poplave će za koji dan biti prošlost za naselja Bobište i Ančiki!..U toku su završni radovi na uređenju kanala Bučan i Bara iz kojih se, u letošnjim poplavama, izlila voda nanevši ogromne materijalne štete žiteljima više naselja u leskovačkoj opštini...Kako ističu u leskovačkoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.