Požari bukte kao usred leta – borba vatrogasaca na više frontova

Izvor: RTS, 29.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari bukte kao usred leta – borba vatrogasaca na više frontova

Na nekoliko desetina lokacija u Srbiji bukte požari. Na delu teritorije opštine Trgovište proglašena vanredna situacija. Vatrena stihija zahvatila i deo planine Vidojevica kod Prokuplja. Situacija se ne smiruje ni na Staroj planini. U akciji gašenja angažovane je više od 200 vatrogasaca. Meštani nisu ugroženi.
Na Staroj planini kod Pirota >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od nedelje gore hektari rastinja i šume, a nema uslova za gašenje požara iz vazduha.

Sa vatrenom stihijom bori se oko stotinu vatrogasaca iz svih krajeva Srbije. Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da se požar gasi na četiri sektora.
Problem vatrogascima predstavlja izuzetno nepristupačan teren – moraju da idu pešice i naprtnjače nose na leđima.
Otežava i to što se požari nalaze na velikim visinama od preko 1.900 metara.
"Velika zadimljenost, zbog čega se danas nakog izviđanja iz helikoptera došlo do odluke da se danas, ponavljam danas, ne gasi požar iz vazduha dok se slika ne popravi možda sutra", rekao je Marić.
Dragocena pomoć meštana na Staroj planini
Požar je stavljen pod kontrolu kod sela Dojkinci, ali se proširio na atar sela Topli Do. Nisu ugrožena domaćinstva i meštani, koji pomažu vatrogascima. 
"Dole kod nas iznad Toplog Dola gori šest, sedam kilometara u ovom momentu apsolutno nije naivno. Predeo je vrlo nepristupačan, ovde smo mogli džipovima da dođemo u epicentar, dole to nije moguće. Donekle ćemo ići džipovima, a onda pešaka", priča Miljan Stojanović iz sela Topli Do.
Aleksandar Dragić iz Dojkina sela Dojkinci kaže da sada situacija i nije "tako strašna" a da je najgore bilo u noći između nedelje i ponedeljka.
"Gorela je smrča. Angažovani smo svi koji smo radno sposobni", dodaje Aleksandar.
U štabu za vanredne situacije grada Pirota ističu da pružaju svu neophodnu pomoć vatrogascima i meštanima na terenu.
Vanredna situacija u delu Trgovišta
Vatra je, gotovo istovremeno, buknula i na teritoriji opštine Trgovište. Požar je zahvatio nisko rastinje i drveće na planinskom području, ka susednom Bosilegradu.
Predsednik Opštine Trgovište Nenad Krstić rekao je za RTS da je izgorela i jedna kuća, u kojoj niko nije živeo. Meštani nisu ugroženi.

U delu opštine proglašena je vanredna situacija.
Vatrogasci su na terenu i očekuje se dolazak dodatnih ekipa koje će im pomoći u gašenju požara.
U utorak će, u prepodnevnim satima, biti održan sastanak Štaba za vanredne situacije.
Ponovo se razbuktalo kod Prokuplja 
I na planini Vidojevici, kod Prokuplja, gori više od 30 hektara šume i niskog rastinja.
Požar je buknuo juče na Kruškovom brdu i lokalizovan je ali se, usled vetra, vatra danas ponovo razbuktala.
Za sada kuće u obližnjem selu Vidovači nisu ugrožene, kao ni astronomska opservatorija koja je udaljena tri kilometra.
Požar gase ekipe vatrogasne jedinice iz Prokuplja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bukte požari u Srbiji – vanredna situacija i u Bosilegradu, čeka se ruski "iljušin"

Izvor: RTS, 29.Okt.2019

Bukte požari na jugu Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja. Opština Bosilegrad i Trgovište, zbog požara, proglasile su vanrednu situaciju. Požar na planini Vidojevici, u blizini sela Vidovače, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume. Narednih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.