Povećan broj požara tokom grejne sezone u Topličkom okrugu

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jan.2024, 11:05

Povećan broj požara tokom grejne sezone u Topličkom okrugu

Neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći, ostavljanje grejalica bez nadzora i neispravna instalacija, samo su neki od uzroka povećanog broja požara koji su se dešavali poslednjih meseci prošle, ali i na početku ove godine. Prema podacima Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, samo od početka januara prijavljeno je 10 požara koje su gasili, od toga 7 na stambenim i 3 na pomoćnim objektima, a 4 puta su intervenisali >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i na gašenju kontejnera.

Vatrogasci apeluju na građane da hitno provere svoje dimnjake i peći i da ih redovno čiste i održavaju, da izbegavaju ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, da ne ostavljaju odeću i druge zapaljive predmete pored grejalica, ali i smanje rizik od preopterećenja elektro-instalacija uključivanjem više potrošača na istom vodu.Grejna tela i neispravna instalacija čest uzrok požara; Foto ilustracija: Čitalac

Zabrinjavajuće je povećanje broja požara na građevinskim objektima od početka ove grejne sezone. Tokom novembra i decembra imali smo 19 prijavljenih požara, od toga 11 na stambenim objektima, 4 na pomoćnim objektima i po jedan na poslovnoj zgradi, poljoprivrednom i ugostiteljskom objektu i proizvodnom pogonu. Uz to vatrogasci su više puta intervenisali i na gašenju dimnjaka, ali i 18 puta na gašenju kontejnera. U većini slučajeva, razlog požara je ljudski faktor, odnosno nepažnja ili nemar - saznajemo u prokupačkom Sektoru za vanredne situacije.

Naglašavaju da su poštovanje preventivnih mera ključni su za smanjenje rizika i očuvanje bezbednosti tokom preostalog dela grejne sezone i kako bi pre svega građani zaštitili svoje porodice i imovinu.

Ujedno, apeluju na sve da povedu računa o odlaganju pepela iz grejnih tela i da je čest uzrok paljenja kontejnera ljudski faktor, odnosno pepeo koji se ubacuje u njih.

U slučaju da primete požar na nekom od objekata, građani se pozivaju da to odmah prijave vatrogasno-spasilačkoj jedinici pozivom na broj 193 i poslušaju savete vatrogasaca-spasilaca, šta raditi i preduzeti u situaciji kada ipak dođe do požara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.