Izvor: Politika, 19.Feb.2014, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci u Prokuplju traže zaštitu

Na skupu u Prokuplju zaključeno da treba preduzeti hitne zakonske i druge mere kako bi se sprečili sve češći napadi na čuvare reda

ProkupljeOvo nije ni protest ni štrajk, već skup policajaca na kojem želimo da se dogovorimo kako da se zaštitimo – rekao je Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na velikom zboru zaposlenih u Policijskoj upravi u Prokuplju. Povod za okupljanje policajaca bio je napad na jednog od njih, posle čega javni tužilac nije odredio pritvor napadačima, jer po njegovoj proceni za to nije bilo potrebe.

– Nije bilo potrebe u Kuršumliji, nije bilo potrebe u Vranju, evo sada i u Prokuplju. I tako, osokoljene siledžije, gotovo svakoga dana napadaju policajce širom Srbije. Naš kolega je bio i onesvešćen, pa ipak, napadači nisu pritvoreni. Tužilaštvo, što se bar nas tiče, nije spremno da sprovodi novi zakon o krivičnom postupku, a ažurnost sudova je takva da se postupak protiv napadača često odlaže i po tri godine. Nas teraju da stalno nosimo zaštitne maske, a mi smo po zakonu dužni da intervenišemo ako su građani ugroženi i kad nismo na službi, jer nas za to narod plaća – rekao je Vidojević.

Uz primedbe nekoliko policajaca što ovom skupu nisu prisutni i predstavnici tužilaštava i sudstva, zbor je zaključio da je neophodno da se o statusu policajaca i njihovoj zaštiti brine država, da treba da se preduzmu hitne zakonske i druge mere kako bi se sprečili sve češći napadi na policajce. Sindikat će se boriti svim sredstvima da ta zaštita bude i sistemski rešena i sprovedena u delo. Nije nama cilj da neko nepotrebno trune u zatvoru, nego da se hitno i oštro osudi svaki onaj ko nasrne na policajca, da bi policija zaista mogla da bude čuvar bezbednosti građana – zaključili su policajci u Prokuplju.

Sa zbora policajaca upućeno je saopštenje Vladi Srbije, u kojem se, između ostalog, navodi: „Dok sa jedne strane napadači na policajce ostaju nekažnjeni ili minimalno kažnjeni, sa druge strane, svedoci smo da se policajcima određuju zadržavanja i olako lišavaju slobode ako pokušaju da se brane od napada kriminalaca. Ovakvim vašim odnosom prema policajcima ozbiljno se kockate sa bezbednošću građana kojima dajete do znanja da nema ko da ih zaštiti, jer taj isti policajac koji treba da zaštiti građanina, nije zaštićen od države čiju uniformu nosi...”

D. Borisavljević

objavljeno: 19.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.