Pokriva se kupola na novoj crkvi u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2023, 17:24

Pokriva se kupola na novoj crkvi u Prokuplju

U toku su radovi na pokrivanju kupole na crkvi Svetog Đorđa, čija je gradnja u Prokuplju započeta 2017. godine. Nova crkva gradi se na površini od 40 ari i imaće oko 250 kvadrata u osnovi, dužine 22 i širine 18 metara.

Pokrivanjem crkve steći će se uslovi da se bogusluženja, osim u crkvi Svetog Prokopija, sada održavaju i u novoj crkvi, što je veoma značajno za žitelje tog dela grada, a uporedo sa izgradnjom crkve gradi se i park sa modernim igralištem za >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << decu, na površiini od oko 6.500 kvadratnih metara.

U novom hramu već su završeni električarski radovi, planira se završetak malterisanja spolja i iznutra i u najskorijem periodu, radiće se na postavljanju stolarije i u toku je izrada projekta za pod i podno grejanje u crkvi- kaže Slobodan Petrović, arhijerejski namesnik Toplički.

Inače, temelje novog hrama osveštao je vladika niški Arsenije, a ideja o izgradnji druge crkve u Prokuplju datira još od 1934. godine, kada su u Prokuplju na obeležavanju hiljadugodišnjice crkve boravili kralj Aleksandar Karađorđević i patrijarh Varnava.

Tada je doneta odluka da se pored crkve Svetog Prokopija, kao jedne od najstarijih srpskih pravoslavnih hramova koji potiče sa kraja devetog ili početka desetog veka, sagradi i hram Svetog Đorđa po projektu tada poznatog arhitekte Aleksandra Deroka, jer u crkvi Svetog Prokopija, pored moštiju tog sveca, počivaju i mošti Svetog Đorđa, obojice stradalih zbog hrišćanske vere 303. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.