Počelo uređenje terena za izgradnju crkve Svetog Đorđa u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2016, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo uređenje terena za izgradnju crkve Svetog Đorđa u Prokuplju

Pripremom terena na lokaciji kod Doma za stare i Više poljoprivredne škole u Prokuplju, zvanično su započeti radovi na izgradnji hrama Svetog Đorđa u ovom gradu.

Ranije je Opština Prokuplje prenela u svojinu Crkvenoj opštini zemljište na površini od 40 ari na kome će se izgraditi svetkovina.

Idejni projekat urađen još sredinom prošlog veka; foto: D. StojkovićStarešina zasad jedine prokupačke crkve >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Sveti Prokopije protonamesnik Nikola Ilić podseća da je projekat za izgradnju novog hrama urađen još sredinom prošlog veka.

Izgradnja crkve nije nikakvo pomodarstvo, već potreba. U našem gradu postoji samo jedan hram Svetog Prokopija star 11 vekova, ali nije dovoljan da ispuni sve potrebe vernika - rekao je protonamesnik Ilić.

On ističe da u Toplici počivaju kosti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija i da su obojica stradali zbog hrišćanske vere iste 303. godine.

Izgradnjom crkve Svetog Đorđa, Prokuplje će postati jedno od retkih mesta u Srbiji gde su u pravoslavnim svetinjama pohranjene mošti svetaca čija imena crkve nose – tvrdi sveštenik Nikola Ilić.

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović je rekao da će Opština, pored novčanih sredstava za izgradnju crkve svetog Đorđa, pomoći i radnom snagom, a ljudi dobre volje koji žele da pomognu, moći će to da urade na posebnom podračunu koji će biti otvoren kod Crkvene opštine.

Kako je planirano, pored Opštine, izgradnji crkve svoj doprinos će dati i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, Republička agencija za imovinu, Vojska Srbije, kao i građani koji žele da daju svoj doprinos i pomognu da Prokuplje dobije još jedan pravoslavni hram.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.