Počela sa radom novoformirana Poljoprivredna služba u Kuršumliji

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2024, 11:39

Počela sa radom novoformirana Poljoprivredna služba u Kuršumliji

Nakon što je u Prokuplju zbog duga od oko 50 miliona dinara ugašena Poljoprivredna stručna i savetodavna služba koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, problem je rešen tako što je u Kuršumliji otvorena nova služba koja je preuzela delatnosti, aktivnosti pa čak i neke radnike prokupačke službe. Direktor Zoran Lazić kaže da su oni već počeli određene aktivnosti po godišnjem planu, te da imaju 8 radnika i, osim u Kuršumliji, otvorene su kancelarije u Prokuplju i Blacu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u planu je otvaranje i u Žitorađi.

Lazić tvrdi da će cilj nove-stare službe biti pre svega pomoć poljoprivrednim gazdinstvima u svim topličkim opštinama, a da trenutno realizuju projekat zimske škole za poljoprivrednike u kojima zainteresovani mogu dobiti različite informacije oko unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Predavanja drže licencirani savetodavci PSSS o različitim temama a prisutni poljoprivrednici u Kuršumliji su kroz pitanja mogli da saznaju šta ih interesuje. Obavestili smo poljoprivrednike da je pomeren rok za podnošenje zahteva za osnovne poljoprivredne podsticaje u biljnoj proizvodnji u iznosu od 19.800 dinara po hektaru. Novi rok za podnošenje zahteva je do 31. marta ove godine - kaže Lazić.

Savetodavci PSSS će u sredu, 28. februara svoje znanje o poljoprivrednoj proizvodnji preneti zainteresovanima sa teritorije opštine Žitorađa, a predavanja su zakazana za 9 sati.

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, Prokuplje kao centar Topličkog okruga i sa polovinom od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Toplici, ostalo je bez Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

Kao razlog pominju se dugovanja od oko 50 miliona dinara koja je prokupačka služba napravila tokom prethodnih godina, najviše u periodu od 2012. do 2017. godine.

Najveći dug je upravo prema osnivaču, nadležnom Ministarstvu poljoprivrede koje je kontrolom utrošenih sredstava u ranijem periodu utvrdilo nenamensko trošenje, zbog čega su tužili PSSS.

Osnivač je nenamenski utrošena sredstva dokazao na sudu i sa kamatom to je veliki iznos koji naša služba nije uspela da reši dugi niz godina. PSSS se finansira projektno od Ministarstva poljoprivrede i ugovor se potpisuje na godinu dana za usluge savetodavnih poslova - rečeno je ranije u PSSS Prokuplje.

Šta će biti sa dugom nakon što je ugašena prokupačka služba, ko je napravio taj dug i da li će odgovarati za nenamensko trošenje budžetskih para, nismo uspeli da saznamo jer u Ministarstvu poljoprivrede nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.