Otvorena nova pijaca u Prokuplju, građani platili, koncesionar upravlja i ubira profit

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jun.2023, 17:13

Otvorena nova pijaca u Prokuplju, građani platili, koncesionar upravlja i ubira profit

Na površini od oko 2.860 kvadrata sa 126 tezgi, 14 lokala, 3 magacina, 2 javna toaleta i jednim za osobe sa invaliditetom, upravnom zgradom i prostoriji u kojoj je smešteno obezbeđenje, u Prokuplju je otvorena nova zelena pijaca za čiju je izgradnju iz zajedničke republičke kase izdvojeno 330 miliona, a iz prokupačke oko 20 miliona dinara. Novom pijacom će gazdovati koncesionar iz Beograda privatna firma "Demetra AB", kao i naplatom parkinga, održavanjem zelenih površina i čišćenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ulica.

Novac za izgradnju pijace dali su građani, preko republičkog i gradskog budžeta, pa se pojedini opozicioni predstavnici u Prokuplju pitaju po kom osnovu je pijaca data na upravljanje privatniku, a zbog, po njihovom mišljenju, nezakonite odluke najavili su i krivične prijave za odgovorne u Gradskoj upravi.Prodavci već zakupljuju tezge na novoj lokaciji; Foto: Lj. M.

Pijaca će imati 126 tezgi na kojima će proizvođači moći da plasiraju svoje proizvode, savremeno opremljene objekte za prodaju mlečnih proizvoda, 14 lokala, dva magacina, kao i upravnu zgradu, a prihod od izdavanja ići će privatnoj firmi koja će biti zadužena samo da naplaćuje i uzima novac sa nula uloženih dinara. Zbog ovako štetne odluke po budžet i građane Prokuplja podnećemo krivične prijave protiv odgovornih - rekao je Slaviša Momčilović, predsednik OO Demokratske stranke u Prokuplju.

Kaže da sumnja da je odluka doneta u interesu privatnih pojedinaca jer se iz nekog razloga omogućava privatniku da dobije ogroman profit bez ikakvih ulaganja, a da Grad za to praktično nema nikakvu korist, osim što za sve usluge naplati nerealno malu godišnju koncesionu naknadu od 505.000 dinara

Desetak pijačnih prodavaca sa sada već bivše pijace kod srednje Tehničke škole, već je preseljeno na novoj lokaciji, a jedino što im smeta je promaja na tom prostoru.Cene zakupa iste kao i na staroj pijaci; Foto: Lj. M.

Mnogo je bolji prostor za smeštaj robe, uslovi za prodaju, bolje je i za kupce i prodavce. Tezge su nove, čisto je sve, lokacija nije loša. Jedino je promaja problem. Zakup tezgi je isti kao i do sada, prodavcima se nude dve mogućnosti, prva je da plate 3.800 mesečno i svakog dana na pijaci plate dodatnih 400 dinara, dok je druga mogućnost da plate mesečni zakup od 12.800 dinara sa svim uslugama - kaže Mirko Ilić, poljoprivrednik iz sela Đakus.

Inače, izgradnja pijace je najavljena još 2018. godine, ali je ugovor sa izvođačem, firmom "Arhikom" iz Novog Sada potpisan 3 godine kasnije, krajem 2021. godine.

Zvaničnom otvaranju pijace u Prokuplju prisustvovao je i Aleksandar Martinović, ministar državne uprave, koji je naglasio da je ovo jedan od najsavremenijih objekata u tom delu Srbije, a u izgradnji su korišćeni najsavremeniji materijali.Martinović svečano otvorio novu pijacu u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Ovo je ne samo funkcionalna pijaca, već i estetski lepo izgleda. Mislim da će građani Prokuplja koji se bave poljoprivredom imaće mnogo bolje uslove za prodaju svoje robe. Ovo su neuporedivi uslovi u odnosu na to kako je izgledala stara pijaca u Prokuplju i država je uložila veliki novac i ponosni smo što smo završili sve to i da pijaca počne sa radom - rekao je Martinović.

Najavio je i nova ulaganja ne samo u Prokuplje, već i u ostalim topličkim opštinama i čitavog juga Srbije, a posetu tom gradu iskoristio je i za obilazak nekoliko nedavno poplavljenih domaćinstava zbog čega je u Prokuplju i dalje na snazi vanredna situacija.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.