Odmor u planini

Izvor: Politika, 01.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmor u planini

Na oko 900 metara nadmorske visine ispod Belog kamena Krivokuće napravile pravo rajsko odmaralište

Beli kamen kod Prokuplja – Kad se od Prokuplja pođe putem ka Žitnom Potoku, posle sunčanih kosa gde su nekada bili čuveni vinogradi, zalazi se u predele gustih hrastovih i bukovih šuma. I mnogih gorskih izvora, vrela i potočića, sa bistrom i hladnom vodom što je tu od iskona, za osveženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << putnicima i za pojila, nekada mnogobrojnim stadima ovaca a danas samo zverinju.

Tu gde se put uzdiže ka prevoju Beli kamen, između slikovitih planina Pasjače i Vidojevice, na oko 900 metara nadmorske visine, oživeli su ove zapuštene dolje, ćuvike i proplanke – prokupački krojači. Doskorašnji poznati majstor modnih odela Momčilo Krivokuća i njegov učenik i bratanac Milan sada su domaćini Srpske kuće, koju su gradili, rekoše, punih pet godina. Sami su joj bili i arhitekte i majstori, a načinili su je najviše od onoga što je okružuje – bukovog i hrastovog drveta. I uredili u starom srpskom stilu, a opet sa svim onim što podrazumeva savremeno stanovanje.

Na dvanaestom kilometru od Prokuplja, kad se već zađe duboko u senovite krošnje bukava, iznenadi svakog prolaznika niz lepo uređenih objekata. Na ulazu u dvorište je velika drvena kapija a oko nje vise klipovi kukuruza, venci luka i paprike, lejke i drugi darovi prirode ovog podneblja.

Glavna zgrada sva je u brvnima i slikama naivaca, o oko zgrade su letnje bašte sa stolovima i klupama od grubo tesanih oblica, oplemenjene živopisnim ćilimima, čergama i čipkama – sve ručne proizvodnje. Okolo su stare seoske alatke, plugovi i ralice, volujska kola i ostalo što podseća na davno prohujala vremena. Od ovih novih tu je bazen sa ležaljkama i suncobranima.

Malo dalje je i ribnjak, na veštačkom jezercetu, napravljenom podizanjem brane na obližnjem potoku. Oko jezera su staze i bogaze kroz guste bukvike, iz kojih bije mrak usred podneva. Poseban je kutak za decu sa spravama napravljenim od priručnih materijala iz prirode.

Ovde vlada božji mir. Samo se čuje pesma ptica i žubor vode. Nema ni signala mobilne telefonije, a onaj fiksni radi preko releja i broja u Prokuplju. Ako vam je baš do neodložne komunikacije sa svetom, biće vam čak prijatno i korisno da se ispnete na jedan od prelepih bregova. Odatle i pogled doseže daleko: do Morave na istoku, Jastrepca na severu, Žitnog Potoka i Puste Reke na jugu...

U Srpskoj kući je sve kao nekada: zemljani lonci, priručna pekara, crepulje i sačevi... Milan Krivokuća, koji je „dežurni domaćin", kaže da su na podizanju ovog prvog seoskog domaćinstva u Toplici koje nudi i turističke usluge radili svi članovi porodice, kao što i sada rade. Tu je i tetka Rada koja je glavna domaćica.

– Mi nudimo ono što nema u poznatim ugostiteljskim objektima, a što je autentična odlika ovih krajeva – kaže Milan. – Pored sveže ribe iz našeg ribnjaka, ovde se dobija domaće suvo meso, čvarci, kajmak, sir, punjene suve paprike, sarme, pa planinsko jagnje ispod sača, strugane pogače, hleb iz crepulje... Uostalom, sve što gost poželi, a ima u našem kraju. Uz domaća pića, naravno.

Krivokuće su, kažu, zadovoljne početkom rada, a Prokupčani sve češće ovamo dovode svoje goste. Kad bi još bilo ovakvih, Toplica bi mogla da pokaže svoja prirodna bogatstva i lepote, ovamo bi turisti češće svraćali, a vratili bi se i oni Topličani koji su godinama odlazili u velike gradove.

D. Borisavljević

[objavljeno: 02.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.