Izvor: RTS, 25.Jun.2021, 05:59

Od 13 ubijenih žena, prethodno su samo tri prijavile nasilje

U porodičnom nasilju od početka godine stradalo je 13 žena. Nasilnici su uglavnom bivši i sadašnji supružnici. Poslednji u nizu zločina dogodio se prošle nedelje u Prokuplju. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević istakla je važnost da žene prijave nasilje koje trpe u porodici.
Gostujući u Jutarnjem programu, Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće rekla je da lane, za vreme epidemije, nije bilo porasta nasilja u porodici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u odnosnu na prethodne godine, ali da se to ove godine promenilo.

Istakla je da žene trpe nasilje i od svoje dece, navodeći slučajeve kada su sinovi u Novom Pazaru, Kovinu i Bačkoj Palanci ubili svoje majke.
"Majke koje imaju problema sa svojom decom, ima i ćerki koje su nasilnice, ali ne žele o tome da pričaju. Teško je pričati da imaš problem sa sopstvenim detetom, u koju si uložio verovatno ceo svoj život", navela je Vesna Stanojević.

Na pitanje kako je moguće da žene koje su prijavile nasilnike budu ubijene, Stanojevića smatra da je to osnovno pitanje, kao i zašto nadležne institucije nisu reagovale, jer u tom slučaju do teškog iskoda ne bi ni došlo. 
Ona, ipak, ističe, da je važniji problem što žene nasilje ne prijavljuju.
"Od 13 ubijenih žena ove godine samo tri, prema našim podacima, prijavile su nasilje institucijama. Mnogo žene ne prijave nasilje - ne prepoznaju ga, plaše se ili ih je sramota. Sve se svodi na isto - nasilje se ne prijavljuje institucijama na vreme", navodi ona.
Stanojevićeva kaže da se ubistva žena ne dešavaju jedino u periodu razvoda, već da postoje primeri kada se to desi i posle mnogo godina od razvoda.
"To je osveta gubitnika, koji jedinu sadisfakciju vidi da se osveti ženi za koju misli da je kriva", smatra ona.
Kada je reč o Sigurnoj kući, Vesna kaže da je prosek da žene u njoj borave četiri do pet meseci, te da su na tom mestu sigurne, sve dok ne pređu prag kuće kada se njihova bezbednost dovodi u pitanje.
"Jako nam je bitno da edukujemo žene koje borave u Sigurnoj kući - da znaju kako da se štite, koga da pozovu u slučaju da primete nasilnika u okruženju, da bi žena mogla da izađe jača, snažnija i svesnija iz situacije nasilja", zaključuje Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće.
 
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.