Novi rokovi za završetak radova na putu Merošina - Prokuplje i Beloljin - Rudare

Izvor: JužneVesti.com, 24.Apr.2023, 12:45

Novi rokovi za završetak radova na putu Merošina - Prokuplje i Beloljin - Rudare

Rok za završetak radova na državnom putu koji povezuje Nišavski i Toplički okrug od Merošine do Prokuplja je prošao, a put u dužini od 11,5 kilometara ni posle godinu i više dana još nije završen. Rekonstrukciju ovog puta je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2021. godine, a u Putevima Srbije kašnjenje izvođača pravdaju dodatnim zahtevima lokalne zajednice i vremenskim uslovima, pa je novi rok da se ta deonica završi pomeren za jun. Slična situacija je i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << radovima od Beloljina do Rudara, ali je na toj deonici novi rok za kraj radova avgust ove godine.

Iako vozači negoduju i smatraju da radovi predugo traju i da se poslednjih godinu i više dana ponekad put od nešto više od 11 kilometara od Prokuplja do Merošine oduži i na sat vremena vožnje zbog semafora i kolona koje se prave, u Putevima Srbije kažu da zbog dodatnih zahteva lokalne zajednice koji se odnose na izgradnju osvetljenja u zoni škole, autobuskih stajališta i dodatnih pešačkih staza radovi još nisu okončani i to najvećim delom kod sela Jugbogdanovac.Još uvek se radi kod sela Jugbogdanovac, rok do juna ove godine; Foto: Lj. M.

Ugovoreni rok za izvođenje radova na pojačanom održavanju državnog puta IB reda broj 35, deonice Merošina - Prokuplje dužine 11,503 km, kao i put Beloljin - Kuršumlija - Rudare, dužine 24,256 km je 548 dana od datuma potpisivanja ugovora. Ni na jednoj deonici nisu završeni radovi, pa su novi rokovi, jun za put od Merošine do Prokuplja i avgust na deonici od Beloljina do Rudara - kažu u JP Putevi Srbije.

Osim što radovi na tim deonicama nisu završeni u predviđenom roku, meštani Nove Božurne se žale i da im je novim putem onemogućen ulaz do svojih kuća i njiva, pa će taj deo morati dodatno da se popravi.Deo puta još uvek nije završen; Foto: Lj. M.

Tokom izvođenja radova u naselju Nova Božurna kao i u ostalim naseljima primljene su žalbe građana i privrednih subjekata koji se odnose na uređenje prilaza privatnim parcelama, a koje se tiču prvenstveno zahteva za upuštanje ivičnjaka. Sve žalbe su pozitivno rešene i svima je omogućen adekvatan pristup parcelama - tvrde u Putevima Srbije.

U slučaju neopravdanog kašnjenja Izvođača radova Ugovorom je predviđena mogućnost primene penala, ali za sada u Putevima Srbije, koji su naručilac posla, o tome ne razmišljaju.Tabla koja je postavljena oktobra 2021. godine; Foto: čitalac

Zbog dodatnih zahteva lokalne zajednice dostavljanih putem uspostavljenog žalbenog mehanizma koje su rešavane na terenu, između ostalog i uređenja prilaza vlasnicima privatnih parcela, kao i vremenskih uslova u kojima nije bilo moguće izvoditi pojedine pozicije radova, došlo je do pomeranja roka za završetak radova - pojašnjavaju u Putevima Srbije.

Inače, u startu su radovi na rekonstrukciji državnog puta Merošina - Prokuplje započeti sa kašnjenjem od nekoliko meseci, iako je 2021. godine predsednik Srbije tvrdio da će biti završeni do maja 2022.

U dužem periodu vozači su se žalili da je saobraćaj usporen na gotovo čitavoj deonici, radovi su započeti na više lokacija, ni jedna se nije završavala pa se iz dana u dan stvarala sve veća gužva na putu.

I na deonici Beloljin - Kuršumlija - Rudare još nisu završeni svi radovi, a trenutne aktivnosti izvođača Srbijaautoput su vezane za izradu habajućeg sloja na deonici Kuršumlija – Rudare, izradu rigola, uređenje bankina, pločastih propusta, kegli mostova i na postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme.Put i dalje nebezbedan za vozače; Foto: Lj. M.

Zbog nepredviđenih podzemnih uslova sa kojima se u toku izvođenja radova izvođač susreo, dodatnih zahteva lokalne zajednice kao i vremenskih uslova u kojima nije bilo moguće izvoditi pojedine pozicije radova, došlo je do pomeranja roka za završetak, koji se očekuje u avgustu ove godine - tvrde u Putevima Srbije

I na toj deonici se stvaraju velike gužve i zastoj u saobraćaju, a poseban problem je tokom leta, kada ljudi sa Kosova i Metohije koriste godišnji odmor i vraćaju se iz inostranstva ka južnoj pokrajini, a to je najčešći putni pravac koji koriste.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.