Nova parking mesta u Prokuplju obeležena i u ulicama koje su zatvorene za saobraćaj

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2023, 15:28

Nova parking mesta u Prokuplju obeležena i u ulicama koje su zatvorene za saobraćaj

Ulica Miloša Obilića, stotinak metara udaljena od centra Prokuplja gde se nalazi i Osnovna škola “Nikodije Stojanović Tatko”, godinama je zatvorena za saobraćaj u oba smera, a sada su u njoj osvanula obeležena parking mesta. I pored jasne zabrane sa obe strane ulice saobraćajnim znakovima da se automobili u njoj ne mogu kretati, u privatnoj firmi koja vrši naplatu parkinga kažu da su mesta obeležena na osnovu Rešenja o određivanju javnih parkirališta koje je doneo Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Prokuplje.

Građani su nezadovoljni i najavljuju peticiju, ali i građansku neposlušnost nakon takve odluke beogradske privatne firme Demetra AB, koja je pre godinu dana koncesiono preuzela nekoliko profitabilnih delatnosti nekadašnjeg JP Hammeuma, između ostalog i naplatu parkinga.

Tvrde da su iznenađeni odlukom da se u ulici zabranjenoj za saobraćaj obeleže parking mesta i najavljuje da će fizički sprečiti da neko ko je doneo takvu odluku istu i realizuje.Stanari nezadovoljni novim parking mestima u njihovim ulicama; Foto: Lj. M.

Ovo je van svake pameti, naša ulica je godinama zatvorena za saobraćaj, kolima ne možemo do svojih kuća, policajci nas kažnjavaju kada pokušamo da se krećemo tom ulicom, a sada su ocrtana parking mesta. Izgleda da će Prokupčani početi da kupuju leteće automobile, jer jedino tako mogu da se parkiraju, a da ne naprave saobraćajni prekršaj. Osim toga, celom dužinom ulica se graniči sa Osnovnom školom "Tatko", tu je i dečije fudbalsko igralište gde veliki broj mališana provodi vreme i sa razlogom je nekada doneta odluka o zabrani kretanja automobila, a sada je izgleda nekome preče da zaradi koji dinar više nego bezbednosti naše dece - kaže žitelj ulice.

Još nekoliko prokupačkih ulica dobilo je nova parking mesta i reakcije su uglavnom negativne, jer i pored teške finansijske situacije većine građana, sada im se dodaje još jedan namet za mesečno parkiranje od 1.720 dinara.

U firmi Demetra AB kažu da ništa nisu uradili na “svoju ruku”, već da su parkirališta ocrtana na osnovu rešenja koje je doneo Grad Prokuplje, a usvojila Skupština.Nove cene parkinga važe od 1. juna; Foto: Lj. M.

Mi smo po tom rešenju obeležili parking mesta. Očekujemo da se u toj ulici u narednom periodu promeni režim saobraćaja i da će u njoj moći da se kreću automobili - kazao je Dejan Vasiljević, tehnički direktor Demetre AB.

Inače na teritoriji Prokuplja novim pravilnikom za naplatu parkiranja koji počinje da važi od 1. juna postoje dve zone - prva i ekstra, cena po započetom satu je 70 u ekstra, odnosno 41 dinar u prvoj zoni, a postoji oko 300 obeleženih parking mesta.

Građanima koji žele parking mesto ispred svoje kuće ili zgrade omogućena je kupovina mesečne karte za parkiranje po ceni od 770 dinara u prvoj, odnosno 1.000 dinara u ekstra zoni.

Početkom prošle godine upravljanje i obavljanje komunalnih delatnosti oko čistoće grada, parking mesta, Tržnice i Gradskog zelenila u Prokuplju prešlo je u nadležnost beogradske firme Demetra, koja je u obavezi da plaća godišnju koncesionu naknadu od 505.000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.