Niš i Prokuplje formiraju Slobodnu zonu

Izvor: TvojPortal.com, 15.Dec.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš i Prokuplje formiraju Slobodnu zonu

Izvor:JužneVesti U Nišu potpisan ugovor o formiranju Slobodne zone Jug koja bi trebalo da zaposli oko 7.500 radnika i u kojoj su "Beneton", "Jura", "Dajteh", "Šin Von" i "Leoni". Ugovor su potpisali gradonačelnik Niša Miloš Simonović i predsednik opštine Prokuplje Milan Arsović.


Slobodna zona Jug, sa sedištem u Nišu, nalaziće se na tri izdvojene lokacije i to deo u industrijskoj zoni Donje Međurovo, a drugi deo na kompleksu fabrike "Niteks" u Nišu i industrijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << zoni u Prokuplju, gde je smeštena fabrika "Leoni".
Ova Slobodna zona bi trebalo do kraja 2012. da zaposli oko 7.500 radnika, sa ukupnom investicijom od skoro 90 miliona evra, i to Beneton 43,2 mil, Jura 15 mil, Leoni 15 mil, Šin Von 13 mil i Dajteh 8 mil evra, navodi se na sajtu Grada Niša.
U vlasničkoj strukturi učestvovaće Niš sa 70%, a sa 30% Prokuplje. Takođe, doneta je odluka o formiranju privrednog društva za upravljanje Slobodnom zonom.
- Formiranjem Slobodne zone Niš će stvoriti uslove za privlačenje novih investitora i unaprediti konkurentnost na tržištu direktnih investicija. Slobodna zona Jug biće jedinstvena u zemlji u kojoj učestvuju dve lokalne samouprave i pravi je primer međuregionalne saradnje i uspešnog poslovanja - rekao je Simonović.
Vlada Srbije u martu ove godine usvojila je strategiju razvoja slobodnih zona do 2016. godine, koja predviđa dodatne stimulativne mere za izvozno orijentisane korisnike koji posluju u tim zonama. Kompanije koje posluju u slobodnim zonama na uvoz robe ne plaćaju carinu i PDV, a Vlada Srbije trebalo bi da usvoji dodatne poreske olakšice za njihov rad.

nišprokupljeslobodna zona

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.