Narodni muzej Toplice prikuplja podatke o Gvozdenom puku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 16:41

Narodni muzej Toplice prikuplja podatke o "Gvozdenom puku"

Narodni muzej Toplice prikuplja dokumentaciju za izradu monografije o Gvozdenom puku, najodlikovanijoj jedinici srpske vojske u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu i poziva Topličane, potomke boraca, da mu predaju fotografije, dokumenta, predmete i odlikovanja kako bi se u muzeju sačuvali od zaborava.

Na sajtu grada Prokuplja objavljeno je da direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić poziva potomke junaka "Gvozdenog puka" da do 30. juna donesu ono što imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od uspomena svojih predaka, kako bi bilo zabeleženo u monografiji.

"Srbija je u ratovima koji su se vodili na prostorima Balkana od 1912. do 1918. godine mobilisala više od 100 pukova, raznih vidova vojske, ali je samo jedan dobio počasni naziv Gvozdeni puk. Toplica je čuvena po junacima Gvzdenog puka i nema kuće koja nije izgubila nekog u Velikom ratu. Zato je i veliki odziv građana koji donose fotografije i odličja svojih predaka", rekao je Žarić.

Navodi i da je značajan doprinos celoj toj, kako kaže, važnoj istorijskoj priči, dalo i Udruženje "Kajmakčalan" iz Beograda, koje se bavi pronalaženjem grobova srpskih junaka.

Za 12 godina, koliko postoje, oni su svake godine obilazili teren nekadašnjeg Solunskog fronta, čistili ga i pronalazili grobove vojnika.

Među pronađenim zemnim ostacima bili su i grobovi vojnika Moravske divizije, tačnije junaka Gvozdenog puka.

Tako su u selu Živojno pronašli grob Ljubomira Kojovića iz Konjarnika, opština Žitorađa, a u selu Dobrovenima, pronašli su Janaćka Jovića iz Donje Rečice, koji je poginuo u svojoj 27. godini, a bio je poznat po prijateljstvu i romantičnoj ljubavi sa Florom Sens.

"Obojica se nalaze među 10 najvećih junaka čuvenog Gvozdenog puka. U rat su krenuli kao redovi srpske vojske, a poginuli su 1916. godine na Solunskom frontu. Kojović kao kapetan srpske vojske, a Jović, kao poručnik. Obojica su i dvostruki nosioci Karađorđeve zvezde", naveo je Žarić.

Osim spomenika tom najčuvenijem puku srpske vojske, koji je otkriven 2018. godine u Prokuplju, lokalna samouprava i Narodni muzej Toplice će u njegovoj blizini otvoriti i Spomen sobu, a sa monografijom zaokružiće celu priču i sačuvati sećanje i uspomenu na ove velike ratnike.

Prema rečima direktora Žarića, do sada je objavljena samo knjiga o junacima Drugog pešadijskog Gvozdenog puka sa imenima svih onih koji su poginuli, a novina je to da će u ovoj monografiji, biti objavljena i imena onih koji su se živi vratili iz rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.