Nakon skoro godinu dana počela rekonstrukcija pruge od Prokuplja do Merdara

Izvor: JužneVesti.com, 22.Apr.2021, 13:21

Nakon skoro godinu dana počela rekonstrukcija pruge od Prokuplja do Merdara

Na deonici Prokuplje - Kuršumlija - Merdare započeli su radovi na rekonstrukciji pruge oštećene tokom prošlogodišnjih poplava, zbog čega je železnički saobraćaj na tom pravcu bio obustavljen od 24. juna. Vrednost radova je oko 34 miliona dinara, a Infrastruktura železnice je za ovaj posao potpisala ugovor sa izvođačima koje čini grupa ponuđača kompanija Bauvezen iz Lazarevca i Trioprojekt >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz Beograda.

U Infrastrukturi železnice ističu da su radovi počeli sanacijom deonice kod stajališta Kosančić Ivan između Kuršumlije i Merdara u dužini od oko 3,2 kilometra, gde je došlo do odrona, a u sklopu radova biće očišćena i površina od 14.000 kvadrata rastinja, kao i odvodni kanali na tom prostoru.

Radovi će biti nastavljeni na pruzi kod Prokuplja, gde je u dužini od oko 1,6 km potrebno sanirati nasip uz prugu, kao i četiri metra dug propust koji je oštetila bujica. Planirani završetak posla je u avgustu ove godine, mada se očekuje da pruga što brže bude sanirana – kažu u Infrastrukturi železnica.

Pruga na ovoj deonici je u prekidu od 24. juna prošle godine, kada su obilne kiše oštetile i prugu Doljevac - Merdare kod sela Beloljin u prokupačkoj opštini i između Barlova i Kuršumlije, a velika količina vode pokrenula je i klizište na delu pruge od Kuršumlije ka Merdaru.

Inače, radovi na sanaciji povereni su grupi ponuđača u kojoj se nalazi i lazarevačka firma Bauvezen koja uveliko kasni sa rekonstrukcijom Trga kralja Milana u Nišu, gde je ista firma gradila i Studentski dom, a zbog kašnjenja ih je i tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević pozvao da se - urazume.

Železnički saobraćaj na ovoj deonici, osim što je najjeftiniji, predstavlja i jedini prevoz za meštane nekoliko desetina sela duž pruge.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.