Najsavremeniji teleskop za srpske astronome

Izvor: Press, 07.Avg.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsavremeniji teleskop za srpske astronome

U Astronomskoj stanici na planini Vidojevica kod Prokuplja instaliran je najsavremeniji i jedan od najvećih teleskopa na prostoru jugoistočne Evrope, koji je dobio ime po našem čuvenom naučiniku Milutinu Milankoviću.
Foto/Freeimages.com, ilustracija
Astronomsku stanicu sutra će posetiti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, najavljeno je iz resornog ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Novi teleskop, prečnika 1,4 metra, dvostruko je veći od onih sa kojima su do sada radili srpski astronomi, a Astronomska stanica na Vidojevici njegovim instaliranjem postala je jedna od najsavremenijih naučnih stanica te vrste u Evropi.
Vrednost teleskopa je milion evra, a novac su obezbedile Evropska komisija za istraživanja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Teleskop je instaliran na Vidojevici jer je, kako se navodi, nebo najtamnije i najpovoljnije za astronomska posmatranja u Srbiji, a vidljivost je na nivou najboljih posmatračkih mesta na Zemlji, poput Čilea. 
Početak rada teleskopa "Milutin Milanković" označava početak nove epohe rada Astronomske opservatorije, gde će posmatranja astronomskih objekata biti sve značajnija, dodaje se u saopštenju ministarstva.
 
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teleskop vredan milion evra instaliran na Vidojevici

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2016

U Astronomskoj stanici na planini Vidojevica, kod Prokuplja, instaliran je najsavremeniji i jedan od najvećih teleskopa na prostoru jugoistočne Evrope, koji je dobio ime po našem čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću...Astronomsku stanicu sutra će posetiti ministar prosvete, nauke i tehnološkog...

Nastavak na Radio 021...

Najsavremeniji teleskop za srpske astronome

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2016

U Astronomskoj stanici na planini Vidojevica kod Prokuplja instaliran je najsavremeniji i jedan od najvećih teleskopa na prostoru jugoistočne Evrope, koji je dobio ime po našem čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću...Astronomsku stanicu sutra će posetiti ministar prosvete, nauke i tehnološkog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.