NA SAJMU U PROKUPLJU POSAO TRAŽILO 137 INVALIDA

Izvor: Kurir, 23.Maj.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA SAJMU U PROKUPLJU POSAO TRAŽILO 137 INVALIDA

PROKUPLJE - U Prokuplju je danas održan Prvi sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Na sajmu se pojavilo devet poslodavaca iz Prokuplja koji su tražili da zaposle 20 lica različitih profila obrazovanja i stručnosti.

Direktor filijale Nacionalna služba za zapošljavanje u Prokuplju Ivan Zečević je rekao agenciji Beta da se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << evidenciji u tom gradu nalazi 137 osoba sa invaliditetom, koji traže posao.

Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine izdvojila je 800 miliona dinara za zapošljavanje lica sa invaliditetom širom Srbije, kazao je Zečević. On je naglasio da su po zakonu svi poslodavci koji zapošljavaju više od 19 radnika u obavezi da zaposle i jednu osobu sa invaliditetiom.

Sve veći broj poslodavaca je zainteresovan da zaposli invalida jer su "penali" za neispunjavalje ove zakonske obaveze veliki i iznose 48.000 dinara za svaki mesec po jednom radniku, istakao je Zečević. Iznos subvencije je u granicama minimalne zarade u trajanju od 12 meseci što podrazumeva i neto zaradu odnosno pokrivanje troškova poslodavca za poreze i doprinosi novozaposlenog radnika.

Uslov za dobijanje radnog mesta je da se nalazi na evidenciji službe za zapošljavanje najmanje šest meseci i da mu je to prvo zaposlenje. Poslodavci mogu da konkurišu i za dodatna sredstva koja će uložiti u tehničko tehnološko prilagođavanje radnog mesta za invalida druge kategorije u iznosu od 300.000 dinara.

Takođe poslodavci mogu da konkurišu za sredstva kod Nacionalne službe u iznosu od 35.000 dinara po radniku za angažovanje stručnog lica koje će invalida uvesti u posao.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.