Ministarka poljoprivrede najavila inspekcijske kontrole tokom otkupa višnje na jugu Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jun.2023, 12:05

Ministarka poljoprivrede najavila inspekcijske kontrole tokom otkupa višnje na jugu Srbije

Kako bi sprečili podvale otkupljivača da plaćaju voćarima u Toplici drugu umesto prvu klasu višnje, sve inspekcijske službe u predstojećoj sezoni branja ovog najrasprostranjenijeg voća u tom kraju biće na terenu i kontrolisati otkup. Tokom posete Prokuplju, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je najavila veće kontrole otkupnih mesta i kontrolu kvaliteta višnje čija se berba očekuje za desetak dana, ali i veće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << subvencije za tri okruga na jugu Srbije.

Ona je podržala proizvođače i istakla da oni treba da budu prioritet kada je u pitanju otkupne cene, odnosno da najveći deo “kolača” pripadne upravo njima.Ministarka Tanasković obišla poljoprivrednike u Toplici i Merošini; Foto: Grad Prokuplje

Ja bih volele da svi budu zadovoljni i proizvođači i otkupljivači i prerađivači i da se postigne optimalna cena, da ne dođe do situacije kakva je bila prošle godine pa da se potceni rad primarnog proizvođača koji mora da bude prioritet i taj koji treba da dobije najveći deo “kolača”, a ne najmanji. To je i zvanični stav i poruka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i zato i jesmo ovde i zato pravimo obilaske po Srbiji i to baš u ovim delovima zemlje gde će za desetak dana krenuti berba višanja, tako da se nadam da više neće biti problema - rekla je ministarka Tanasković.

Pojašnjava da je nesporan kvalitet oblačinske višnje, ali se problemi javljaju prilikom otkupa kako se klasira jer se proizvođačima za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase.

Tanaskovićeva je istakla da će sve subvencije koje država sprovodi ove godine, a tiču se ruralnog razvoja za Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug biti 15 odsto uvećane.

Znači sve subvencije će za ove regione biti uvećane kako bi se razvijali jer su nerazvijeni, a od sledeće godine će to važiti za sve mere davanja. Tako da zaista mislim da će na taj način država pomoći tačno regionu kome je to potrebno i to onim sredstvima koja su mu najpotrebnija - tvrdi Tanasković.

Inače, ove godine osim što vreme ne ide na ruku poljoprivrednicima sa juga Srbije jer zbog obilnih padavina voće truli i puca, ni cena za koju prodaju svoje proizvode nije odgovarajuća i često ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje,

Tako je otkupna cena višnje prošle godine bila 40, a šljive 20 dinara, što je upola manje od 2021. godine, iako su preparati, đubrivo i troškovi proizvodnje poskupeli za više od 50%.

Voćari su prošlu godinu završili sa gubitkom, što će se odraziti i na ovogodišnju proizvodnju jer, osim vremenskih neprilika, mnogi nisu imali novac da kupe propisane količine đubriva i zaštite svoje zasade u dovoljnoj meri.

Na teritoriji Toplice gotovo 70% stanovništva se bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture, poput oblačinske višnje i šljive.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.