Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2024, 08:35

Književni razgovor o zbirci pesama i eseja „Devedesete“ Mirjane Bojanić Ćirković

LESKOVAC

U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“organizovan je književni razgovor o zbirci pesama i eseja „Devedesete“, autorke Mirjane Bojanić Ćirković, docenta na Departmanu za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković rođena je 1985. godine u Prokuplju, a živi u Blacu. Od 2014. godine zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je nastavni i naučni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << rad razvijala postupno, kroz zvanja demonstratora, asistenta, docenta, a predstoji njen izbor u zvanje vanrednog profesora na pomenutoj visokoškolskoj ustanovi. Zvanje doktora filoloških nauka stekla je 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njen naučni rad je u značajnoj meri orijentisan ka Toplici, a javno delovanje ka afirmaciji književnosti i kulture Topličkog okruga. Koautor je čitanki 5–8. razreda izdavačke kuće „Gerundijumˮ. Član je Matice srpske, Udruženja folklorista Srbije, Međunarodnog centra za pravoslavne studije, Centra za savremena filološka proučavanja mladih istraživača Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Svetosavske pohvalnice Topličkog upravnog okruga za 2018. godinu i povelje „Drainac” za doprinos razvoju kulture Toplice. Pored naučnog rada, bavi se i književnim stvaralaštvom, iz kojeg se izdvaja zbirka pesama i eseja „Devedesete: crveni i plavi hlebˮ.

Govoreći o svojim pesmama i esejima Mirjana Bojanić Ćirković kaže da je to neko njeno iskustvo.

„Mogu da kažem da je to iskustvo bilo bolno, a ova knjiga je izliv nekih emocija koji su u meni dugo tinjali, čučali, rasli… Te devedesete su neka vremena kada sam ja kao dete počela da stičem neka prva saznanja, kada ja imam 5, 6, 7 godina, učim šta je svet oko mene. A taj sveet nije nimalo bio lep. To su iskustva koja su u svakom smislu traumatična, a najstrašnija su, naravno, ona ratna iskustva. Ali, mi koji smo živeli u porodicama koje su se svakog dana borile za koru hleba smo na to teško vreme preživljavali i kao ratnici.“ (kraj) IS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.