Kad bake i deke sednu u školske klupe

Izvor: RTS, 23.Feb.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad bake i deke sednu u školske klupe

Peti razred Osnovne škole za obrazovanje odraslih u Prokuplju zajedno pohađaju majke i bake. U klupama je i jedan slabovidi Prokupčanin koji je rešio da sa 48 godina krene u prvi razred. Radi se po novom nastavnom programu, a osnovno obrazovanje stiče stotinak učenika.
Četrdesetosmogodišnji Šefket Arifi, iako slabovid, daje sve od sebe da savlada prva slova. Rešen je u nameri da se više ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stidi svog neznanja.

"Imam jednu ćerkicu, osam godina, ona ide u drugi razred. Nekad me pita koje je slovo, da računa, ja ne znam, nisam bio u školi. Pala mi prilika sad da učim ja", kaže Šefket Arifi.
I neke majke i bake sada imaju školske brige. Umesto da bake čekaju unuke posle škole, situacija je obrnuta, pa Stefan čeka baku da završi čas u petom razredu.
"Čudno mi je malo, baka što ide u školu, ali ipak došao sam da vidim šta radi", priča Srefan Ališanović.
Stefanova baka Dragana ima još četiri unuka. "I oni me onda 'diraju', da li baba ide na fizičko, šta radi to u školi", kaže baka Dragana.
Među onima koji su prihvatili drugu šansu u školi za odrasle ima onih koji se nadaju da će tako uspeti da nađu posao, a drugi da ga sačuvaju.Direktorka Osnovne škole za obrazovanje odraslih, Radmila Dimić, kaže da ima najstariji peti razred u Srbiji.
"Prosek godina života na nivou ovog odeljenja je 39. Najmlađi učenik ima 19 godina, a najstariji 54. Oni će, naravno, ukoliko budu redovno pohađali nastavu u roku od dve godine moći da završe 5, 6, 7. i 8. razred", kaže Dimićeva.
Osnovna škola za obrazovanje odraslih u Prokuplju trenutno ima 99 đaka. U poslednje tri godine tridesetoro učenika koji su tu završili osnovno obrazovanje nastavilo je redovno školovanje u nekoj od srednjih škola.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.