KATASTROFA: ISCURILO 360 TONA BENZINA U PROKUPLJU

Izvor: Kurir, 23.Feb.2011, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KATASTROFA: ISCURILO 360 TONA BENZINA U PROKUPLJU

PROKUPLJE - Iz vojne kasarne „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju isteklo je 360.000 litara benzina! Gorivo koje je bilo smešteno u rezervoaru iz 1936. godine curilo je ko zna koliko dugo, a garnizon je prilikom redovne kontrole stanja u skladištu tek 11. februara uočio da nedostaje oko 360 tona benzina MB-86! Meštani strahuju da je najveći

PROKUPLJE - Iz vojne kasarne „Ratko Pavlović Ćićko“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Prokuplju isteklo je 360.000 litara benzina!

Gorivo koje je bilo smešteno u rezervoaru iz 1936. godine curilo je ko zna koliko dugo, a garnizon je prilikom redovne kontrole stanja u skladištu tek 11. februara uočio da nedostaje oko 360 tona benzina MB-86! Meštani strahuju da je najveći deo ovog goriva završio u reci Toplici!

- Komisija koju je formirala Centralna logistička baza ustanovila je da je do isticanja došlo zbog kidanja drenažnog ventila na rezervoaru, a do njega je došlo najverovatnije zbog zamora materijala. Pouzdan uzrok biće utvrđen nakon završetka veštačenja - saopštili su za Kurir nadležni iz Ministarstva odbrane.

Dr Milan Milutinović, načelnik Jedinice za brzu reakciju u vanrednim situacijama, kaže za Kurir da je pod hitno potrebno pristupiti postupku dekontaminacije zemljišta.

- Zagađeno zemljište mora se što pre pokupiti kako bi se obavila termalna resorpcija, to jest izdvajanje zagađujućih materija. U benzinu je najopasniji benzen, koji je u rafineriji u Pančevu izazvao mnoge ekološke akcidente - objasnio je dr Milutinović. Prema njegovim rečima, benzen izaziva ozbiljne poremećaje rada disajnih organa, a u slučaju da je dospeo u vodu za piće, može da ugrozi živote ljudi!

Meštani sa kojima smo razgovarali samo se plaše da benzin nije ušao u reku Toplicu.

Aleksić: Ukradeno?!

Nikola Aleksić iz Ekološkog pokreta Novog Sada veruje da je benzin ukraden!

- Služio sam vojsku u toj kasarni i, pošto poznajem te rezervoare, mislim da je gorivo ukradeno. U vreme kad sam bio vojnik starešine su krale hranu od vojnika, pa me ne bi iznenadilo da je i sada neko učinio isto s benzinom. Nemoguće je da je tolika količina goriva iscurila i da niko nije makar miris osetio! Benzin bi se morao uočiti makar u podzemnim vodama ili bunarima, a da je dospeo u Toplicu, došlo bi do pomora ribe - objašnjava Aleksić.

Voda na ispitivanju!

- U razjašnjavanje slučaja odmah su uključeni nadležni organi pravosuđa, Vojne policije i Vojnobezbednosne agencije, koji su 12. februara izvršili uviđaj. Obaveštena je inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja, koja je s terena uzela uzorke zemljišta. Uzorci vode iz okolnih vodotokova poslati su na ispitivanje u Institut za preventivnu medicinsku zaštitu VMA - saopštili su nadležni iz Ministarstva odbrane.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Nestalo 400 tona benzina

Izvor: Press, 24.Feb.2011, 00:27

Prilikom redovne kontrole vojnog skladišta u Prokuplju utvrđeno je da je iscurilo 400.000 litara nafte zbog oštećenja ventila na jednom rezervoaru

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.