Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2023, 11:35

Jug ne ćuti, poruka je protesta „Srbija protiv nasilja“ u Nišu

NIŠ

U Nišu je u subotu po drugi put organizovan protest „Srbija protiv nasilja“  koji je okupio i građane iz susednih opština pa su se Nišlijama priključili i građani iz Prokuplja, Leskovca i Vranja, Pirota. Građani su se okupili u 18 sati ispred zgrade Skupštine Grada Niša, dok su studenti krenuli sa kolonom ispred Pravnog fakulteta. Nima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su se obratili matuant Luka Đorđević, studentkinja Una Petković, Vukašin Stojanović  sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Gordana Arsić, profesor, predstavnica UNIJE sindikata prosvetnih radnika Srbije kao i Danijela Vujošević koja je građanski aktivista. Učesniici protetsta su, nakon okupljanja ispred zgrade Skupštine u ulici Nikole Pašića, krenuli u protestnu šetnju. Zaustavili su se kratko ispred Suda, a zatim produžili šetnju do Gradske kuće.

                            Zahtevi su, po rečima organizatora, jedinstveni, a odnose se na smene ministara koji su odgovorni za sve što se dešava,  na gašenje frekvencija televizijama Pink i Hepi, smenu rukovodstva RTS –a, ostavke članova REM-a  ali i protiv svakog oblika nasilja, korupcije i kriminala, a te zahteve je ponovila u svom obraćanju prisutnim i Danijela Vujošević.

                             „Naši zahtevi su jasni i glansi i ponavljamo ih skori dva meseca na svim protetsima. Da li tragični događaji trebalo da nas probude, ubistva dece u školi a potom još jedno ubistvo mladih ljudi. Umesto da se bavimo prevetivom mi se bavimo osledicama. Vlast kaže da sistem nije zakazao, ali jeste, zakazao je i te kako.Moramo da probudimo i narod, nevladin sektor, političke opcije. Ovo nije potanje pozicije i opozicije, ovo je pitanje svesti i časti, borbe za opstanak i slobodu“, kazao je Dlaviša Dinić, jedan od organizatora protesta.

                             Luka Đorđević, maturant Gimnazije „Bora Stanković“  je istako da ne mladi više ne mogu da odlaze iz zemlje zbog onih koji su kupili diplome i sada se nalaze na funkcijama, dok oni koji su pošteno zaradili svoje ocene u indeksima moraju da „pakuju kofere“.

                             „Rezultati PISA testiranja pokazuju da smo među najgore plasiranim učenicima u Evropi. Da li tako treba da bude, da li smo mi afrička ili evropska zemlja“, kazo je ovaj maturant i dodao da je ogorčen na obrzovni sistem. „Sve promene su kretale iz Niša, mora i ova, pa pozivam i sve profesore da budu uz svoje studente koji su ovde. Ja nemam drugi grad,  imam samo Niš i Srbiju i tu ću da ostanem i menjam stvari“, istako je Luka Đorđević.

                               Među prisutnima na protestu bilo je dosta mladih ljudi, a među njim i Una Petković, studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu koja je u svom obraćanju kazala da niko ne želi da šalje svoju decu u škole da ginu. Istakla je i da se ne slaže sa tim da ovom nardou sudbinu kroje najneobrauovaniji.

                            „Nasilje  je postalo realna i preteća opasnost za društvo“, kazala  je ova studentkinja. Svakodnevno smo izlaženi nasilju kroz medieje, ponašanjem državnih organa, izvršne i zakondavne vlasti. Naše nezadovoljstvo je dostiglo nivo koji se više ne može trpeti.  Potrebne su nam prave vrednosti na kojima se zasniva svako društvo, dodala je Una Petković.

                              Prisutnima se obratio i asistent Prirodno-matematičkog fakulteta Vukašin Stanojević. Pozvao je sve prosvetne radnike,  u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima da podrže protest jer smatra da oni moraju da budu pored svojih studenata.

                             „Profesori treba da stanu uz svoje studente koji su danas ovde i da daju doprinos u borbi za državu iz koje mladi neće gledati da pobegnu čim završe studije, za društvo u kome će ponovo imati ugled koje zaslužuju. Pozivam i ostale student da stanu uz svoje kolege u borbi za bolju državu, iz koje neće morati da pobegnu čim budu završili studije“, rekao je Stanojević.

                             Nišlijama su se pridružili i građani iz drugih gradova.

                             „Došao sam danas u Niš iz Pirota jer se odvija naseilje i prema meni i prema mojoj porodici. Grade zgradu koja nije po propisima, oduzimaju mi svetlost i sunce i kažu da je sve u redu i niko neće to da stopira“, kaže učesnik protesta iz Pirota.

                               Jedna od učesnica protesta je kazala da se priključila protestu kako bi pokazala da je ovaj narod živ i da se bori za bilju budućnost.

                               „Mi želimo samo jednu lepšu i bolju Srbiju“, dodala je ova Nišlijka.

                               Učesnici protesta su tokom šetnje nosili parole poput „Niš protiv nasilja“, „Računajte na nas“, „Diplome ste kupili nas nećete“, „Vučiću odlazi“, „Jug ne ćuti“.

                                Protesti će se održati i iduće subote. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.